De 1e pijnlijke fase van een Frozen Shoulder

@FysioVogelzang

Een frozen shoulder is een aandoening van het schoudergewricht die leidt tot stijfheid, pijn en aanzienlijke beperkingen in de beweging. Een frozen shoulder ontstaat soms langzaam en kan veel pijn geven. Mensen die te maken hebben met een frozen shoulder hebben vaak veel vragen over de symptomen en het verwachte herstel. Een frozen shoulder bestaat over het algemeen uit drie hoofdfasen in zijn beloop. Het verschilt per persoon hoelang een fase duurt en hoeveel klachten je in een fase hebt.
Frozen shoulder

Een frozen shoulder komt voor bij ongeveer 5% van de bevolking. Meestal komt een frozen shoulder voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar. Vrouwen hebben een grotere kans op een frozen shoulder dan mannen.

Oorzaken ūüĎá

De oorzaak van de frozen shoulder is niet helemaal bekend. Een frozen shoulder kan zich spontaan ontwikkelen. We noemen dat een idiopatische frozen shoulder. Er zijn aanleidingen die de kans om een frozen shoulder te ontwikkelen vergroten:

 • Een val op de arm/schouder (trauma)
 • Een schouder operatie
 • Langdurig rust/niet bewegen van de schouder
 
Als er na een ongeval of trauma (incl. operatie) een frozen shoulder ontstaat spreken we van een secundaire frozen shoulder.
 

Daarnaast zijn er bepaalde aandoeningen waarbij de frozen shoulder vaker voorkomt:

 • Suikerziekte (Diabetes Mellitus)
 • Te snel of te traag werkende schildklier
 • Ziekte van Parkinson
 • Hartproblemen

   

De eerste fase van een frozen shoulder. Pijn en minder bewegen ‚ö†ÔłŹ
 
Als je sinds kort klachten hebt aan je schouder is het niet altijd makkelijk om direct een frozen shoulder vast te stellen. Een frozen shoulder ontwikkelt zich meestal langzaam over weken tot maanden. Het is daarom niet altijd vanaf het begin van je klachten duidelijk dat je te maken hebt met een frozen shoulder.
 

Alle mensen met een frozen shoulder voelen pijn in de schouder wat vaak uitstraalt richting de bovenarm. De pijn kan in de loop van de tijd toenemen. Vooral bewegen van de arm kan steeds pijnlijker worden. 

Bij een beginnende frozen shoulder is het ook normaal dat de nachten moeizaam verlopen. Door een ontstekingsproces in de schouder komen ’s nachts ook vaak pijnklachten voor. 

Langzaam maar zeker neemt de bewegingsvrijheid van de schouder af. Vooral het draaien van de schouder en het optillen is erg pijnlijk en stijf. 

Om een schouder als een Frozen Shoulder te diagnositiceren, moet er verlies zijn van het bewegingsbereik van het schoudergewricht (kop en kom) voor alle bewegingsrichtingen. We vergelijken dan de bewegingsvrijheid van de schouder die geen klachten heeft. De beperkte beweging van de schouder is meer dan 25% in minstens twee bewegingsvlakken. Daarnaast moet de exorotatie, het naar buiten draaien van de arm en met meer dan 50% beperkt zijn ten opzichte van de niet-aangedane zijde.

Een oefening voor de schouder in deze fase ūü§ó

De pendulum oefening. Ook bekend als pendulum stretch of pendulum exercise, kan nuttig zijn bij het beheersen van symptomen en het verbeteren van de mobiliteit tijdens een frozen shoulder. Deze eenvoudige oefening is bedoeld om de schouder zachtjes te bewegen en kan helpen bij het verminderen van stijfheid. Hier is hoe je de pendulum oefening kunt uitvoeren:

 • Sta of zit met je rug recht.
 • Buig voorover zodat je bovenlichaam parallel aan de grond is.
 • Laat de aangedane arm naar beneden hangen en ontspan volledig.
 • Laat de arm voorzichtig heen en weer zwaaien als een pendulum.
 • Maak cirkelvormige bewegingen met de arm, eerst in de ene richting en vervolgens in de andere richting.
 • Houd de bewegingen zacht en binnen het comfortabele bereik.

De pendulum oefening kan verschillende voordelen hebben bij een frozen shoulder:

 • Verlichting van stijfheid: Door de zachte bewegingen wordt de schouder gestimuleerd zonder overmatige belasting, wat kan helpen om stijfheid te verminderen.
 • Verbetering van de bloedcirculatie: De bewegingen bevorderen de bloedcirculatie in het gebied, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontsteking.
 • Ontspanning van spieren: De pendulum oefening kan helpen bij het ontspannen van de spieren rond de schouder, waardoor het comfortabeler wordt.
 • Onderhoud van bewegingsbereik: Het regelmatig uitvoeren van deze oefening kan bijdragen aan het behoud van het bewegingsbereik van de schouder.

Veel gestelde vragen over een frozen shoulder.

Hoelang duurt een frozen shoulder?

De duur van een frozen shoulder varieert sterk van persoon tot persoon. Over het algemeen kan het verloop van een frozen shoulder worden onderverdeeld in drie fasen: de pijnlijke fase, de bevriezingsfase en de ontdooifase. Elke fase kan enkele maanden tot zelfs jaren duren. Hier is een algemene tijdslijn:

 1. De bevriezende fase (duurt meestal 2-9 maanden): In deze fase ervaart de persoon toenemende pijn in de schouder, vooral bij beweging. De pijn kan intens zijn en geleidelijk erger worden.

 2. De bevrorenfase (duurt meestal 4-12 maanden): Gedurende deze fase neemt de pijn mogelijk af, maar de schouder wordt stijver. Het bereik van beweging wordt aanzienlijk beperkt, en dagelijkse activiteiten zoals aankleden of haren kammen kunnen moeilijk zijn.

 3. Ontdooifase (duurt meestal 5-26 maanden): In deze fase begint de schouder langzaam te ontdooien. Het bereik van beweging verbetert geleidelijk, en de pijn neemt af. Uiteindelijk keert de schouder terug naar normale schouder.

Helpt pijnstilling bij een frozen shoulder?
 • Corticostero√Įden zijn krachtige ontstekingsremmende medicijnen.
  Een injectie met corticostero√Įden in het schoudergewricht kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn. Het kan echter niet altijd de bewegingsbeperking verbeteren.
 • Pijnstillers kunnen zorgen dat je minder pijn ervaart.¬†

*Dit is een algemeen advies. Overleg altijd met je (huis)arts als je twijfelt over de inname van pijnstillers. 

Kan ik werken met een frozen shoulder?

Dit is natuurlijk wel erg afhankelijk van het werk wat je doet. Fysiek zwaar werk kan een stuk lastiger zijn. Werk je minder belastend voor je schouder, bijvoorbeeld op een kantoor, dan is dit meestal goed uit te voeren. De bedrijfsarts, fysio- of ergotherapeut kan je helpen je werk zo goed mogelijk in te richten.

Moet ik een foto of MRI maken bij een frozen shoulder?

Meestal is het niet nodig om een scan te maken van de schouder. De diagnose kan gesteld worden op basis van je klachten en het lichamelijk onderzoek. Bij twijfel over de bron van je klachten kan ervoor gekozen worden om toch een scan of foto te laten maken.

Helpt fysiotherapie bij een frozen shoulder in de eerste fase?

Fysiotherapie kan helpen bij een frozen shoulder. De fysiotherapeut kan zich dan richten op spieren rondom het schoudergewricht en kan deze soepel houden.

Het proces van de frozen shoulder is niet te be√Įnvloeden door fysiotherapie. Dit moet het lichaam zelf doen.¬†

Oefeningen om de arm door de pijn heen te bewegen hebben geen zin.

Wat is de beste slaaphouding bij een frozen shoulder?

Hoewel dit sterk per persoon verschilt geven de meeste mensen aan dat het liggen op de rug het minst pijnlijk is. Soms werkt het om een kussen onder de arm te leggen ter ondersteuning. 

Het kan helpen om voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen te doen of pijnstilling te nemen.

Wil je je klachten eens bespreken met de fysio?

Maak gerust een afspraak om je klachten eens te bespreken met een van onze fysiotherapeuten. Ons team is gespecialiseerd in verschillende lichaamsregio’s en klachten.¬†

Samen kijken welke mogelijkheden er zijn?

Ons team met bevlogen fysio's staat voor je klaar!