Revalidatie op het veld.

Veldrevalidatie, ook wel sport-specifieke revalidatie genoemd, is de fase van jouw revalidatieproces waarbij de focus ligt op het herwinnen van de specifieke vaardigheden die nodig zijn om terug te keren naar de sport of activiteit die de jij beoefent.

Return to play (RTP).

Het doel van veldrevalidatie na een sportblessure is om jou zo snel mogelijk weer terug te brengen naar zijn of haar normale niveau van activiteit en sportdeelname. Door fysiotherapie te bieden in een realistische omgeving, worden je vaardigheden op een meer zinvolle en relevante manier verbeterd.

Veldrevalidatie bij voorste kruisband revalidatie

Bij veldrevalidatie na een voorste kruisband operatie wordt het revalidatieprogramma aangepast aan jouw specifieke sport. Wij hebben een speciaal revalidatie- en trainingsschema ontworpen om de kracht en stabiliteit van de knie te verbeteren en jou voor te bereiden op de terugkeer naar deze sport of activiteit.

Veldrevalidatie na een voorste kruisband operatie is een belangrijk onderdeel van het herstelproces en kan helpen om de kans op herhaling van de blessure te verminderen. 

De veldrevalidatie bij kruisband revalidatie vindt plaats als je knie in staat is de belasting aan te kunnen. Daarvoor begeleiden we je in de oefenzaal waar je werkt aan de voorwaarden om deze fase aan te kunnen. Op het moment dat je start met RTP-training blijf je daarnaast in de oefenzaal werken aan je kracht, mobiliteit en andere elementen die belangrijk zijn voor een duurzaam herstel. 

Verschillende elementen

Bij elke sportblessure wordt er gewerkt aan verschillende elementen die bij sport belangrijk zijn. Je kunt hierbij denken aan:

  1. Mobiliteitsoefeningen

  2. Krachtoefeningen

  3. Stabiliteitsoefeningen

  4. Uithoudingsvermogen / conditie: Je werkt aan je conditie met verschillende loopvormen

  5. Functionele training

  6. Decision making (we trainen je hersenen om sneller te schakelen bij plotselinge veranderingen van het spelbeeld)


Functioneel testen voor terugkeer naar sport

Je wilt zo snel mogelijk weer kunnen sporten. Begrijpelijk! Aan ons de taak om groen licht te geven en je verantwoord weer te laten beginnen. Voordat je weer kunt beginnen testen wij je belastbaarheid en functie van het aangedane lichaamsdeel. 

Bij sport komen verschillende elementen kijken. Daarom maken we tijdens je herstel gebruik van verschillende testen. Deze geven jou en ons inzicht in de ontwikkeling richting terugkeer in je sport. Afhankelijk van je sport, positie in het veld en blessure worden de tests gekozen.

Misschien heb jij ook een van deze veelgestelde vragen over veldrevalidatie.

Als je begeleiding wilt in RTP kan je contact opnemen met de praktijk. De fysiotherapeut zal je in eerste instantie in de praktijk uitnodigen om je klachten te bespreken. Op basis van dat gesprek en een onderzoek wordt samen met je besproken welke route je het beste kunt bewandelen om terug te keren naar sport. Soms is het goed om eerst de focus op behandeling van bijvoorbeeld de beweeglijkheid van een gewricht te verbeteren. Als blijkt dat veldrevalidatie voor jou geschikt is wachten we niet langer en kom je bij de fysiotherapeut op het veld. 

We geven veldrevalidatie op de velden van Velocitas 1897. 

05EB03E6-DF26-4AFD-A263-F34406717F1D

Vergroot je vertrouwen.

Door onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut te revalideren op het veld en te beginnen met specifieke oefeningen die met jouw sport te maken hebben vergroot je het vertrouwen in je eigen lichaam. Vooral als je lang geblesseerd bent geweest kan het best spannend zijn weer op het veld te staan. Wij begeleiden je en werken stap voor stap naar het laatste stukje van je revalidatie: Return to Sport!