Je enkel verzwikken is zomaar gebeurd. De stekende en soms dikke enkel kan je dan vaak maar moeilijk belasten. Het is fijn om zo snel mogelijk te weten wat je het beste kunt doen. We vinden het fijn om je zo snel mogelijk te ontvangen in de praktijk.
Soms is een afspraak voldoende om je te voorzien van tips&tricks. Als we meer onderzoek willen doen kunnen we een echo maken enkelbanden of met je huisarts overleggen of een röntgenfoto een passend onderzoek is.
Wij hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract afgesloten.
Ben je verzekerd voor fysiotherapie dan regelen wij de declaratie met jouw zorgverzekeraar. Wel zo makkelijk.
Als je geen verzekering (meer) hebt dan betaal je de behandeling zelf. Je krijgt de factuur via ons. Je hoeft niet direct te betalen.
Meer weten over onze tarieven : Vergoeding en Tarieven
Enkelblessures zijn veelvoorkomende klachten, vooral bij sporters en actieve mensen. Een verzwikte of verstuikte enkel kan iedereen overkomen, of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon je dagelijkse activiteiten uitvoert. Het is belangrijk om een enkelblessure serieus te nemen om langdurige klachten te voorkomen.
Een enkelblessure ontstaat vaak door een onverwachte beweging, zoals het omzwikken van de enkel. Hierbij kunnen de banden en pezen rondom het enkelgewricht worden uitgerekt of zelfs scheuren. Dit leidt tot pijn, zwelling en soms blauwe plekken rondom de enkel. De meest voorkomende enkelblessure is de verstuikte enkel, waarbij de enkel naar binnen of buiten klapt.
Je kunt op verschillende manieren last hebben van je enkel. De meest voorkomende enkelklachten bij ons in de praktijk zijn:
De duur van het herstel hangt af van het soort blessure. Tijdens de eerste afspraak wordt dit vaak direct duidelijk en weet je waar je aan toe bent.
Als je zelf kunt lopen is het goed om de enkel voorzichtig wat te bewegen. Denk aan rondjes draaien met je voet en je tenen naar je toe trekken.
Geef de enkel ook wat tijd om een beetje bij te komen.
Dit is afhankelijk van de ernst van de blessure. Bij een milde verstuiking kun je vaak lichte activiteiten hervatten zodra de pijn en zwelling afnemen. We raden wel aan om eerst je arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat je intensieve sporten hervat om herhaling of verergering van de blessure te voorkomen.
Met de juiste begeleiding en behandeling kun je doorgaans binnen een paar weken weer terugkeren naar je normale activiteiten.
Ja. Tegen de pijn helpt het om de enkel te ijssen. Doe dit niet langer dan 20 minuten en houdt een theedoek tussen het ijs en je huid.
Nee. Het herstel is doorgaans niet sneller of langzamer.
Het tapen van je enkel kan het gevoel van stabiliteit geven. Hierdoor zou het zomaar kunnen zijn dat je met meer vertrouwen gaat bewegen en daardoor je enkel oefent om goed te herstellen. In de acute fase na het verzwikken kan tape je dus net een steuntje in de ‘rug’ geven.
Tape neemt geen functie over van je enkelbanden en is dus ook geen garantie om een nieuwe verzwikking te voorkomen.
Als je je enkel een paar weken of maanden geleden verzwikt hebt, heeft tape doorgaans niet heel veel meerwaarde.
Een röntgenfoto van de enkel is nodig wanneer er mogelijk sprake is van een botbreuk. De Ottawa Enkelregels (Ottawa Ankle Rules) zijn een leidraad die artsen gebruiken om te bepalen of een röntgenfoto noodzakelijk is. Deze regels helpen te voorkomen dat onnodige röntgenfoto’s worden gemaakt.
Volgens de Ottawa Enkelregels is een röntgenfoto aanbevolen als er:
Daarnaast worden de Ottawa Voetregels gebruikt om te bepalen of een röntgenfoto van de voet noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij pijn aan de middenvoet of basis van de vijfde middenvoetsbeentje (aan de zijkant van de voet).
💬 Geen antwoord gevonden op je vraag? Neem contact met ons op via de telefoon of e-mail.
💙 Benieuwd naar ervaringen van anderen? Je leest ze hier.
Review april 2024: Prettige en terzake kundige behandeling. Met duidelijkheid en humor.
Maak een afspraak voor jouw enkelblessure.
Bevlogen fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, jaren ervaring en een nuchtere kijk op klachten.
Voor elke klacht is er een therapeut. Ons gevarieerde team denkt graag met je mee.
Welkom bij FysioVogelzang!
Ma: 08:00 – 18:00
Di: 08:00 – 21:00
Wo: 08:00 – 21:00
Do: 08:00 – 20:00
Vrij: 08:00 – 17:00