Shockwave therapie (ESWT).

Effectieve behandeling van pees- en spierklachten. Door geluidsgolven op het aangedane gebied te zetten wordt de stofafwisseling geactiveerd en kan het weefsel beter herstellen. 

Schockwave behandeling bij FysioVogelzang Groningen.

Hoe werkt het?

Met shockwave therapie worden door middel van shockgolven pijnlijke plekken in het lichaam behandeld. Het shockwave apparaat brengt door middel van hoge energie geluidsgolven richting het te behandelen gebied. De fysiotherapeut zet de kop van het apparaat op de huid. Tussen de kop en de huid zit een gel die de geluidsgolven goed geleidt. De fysiotherapeut beweegt de kop langzaam op en neer over het te behandelen gebied. 

Is shockwave pijnlijk?

De eerste klap is een daalder waard. Vooral de eerste paar geluidsgolven kunnen gevoelig zijn. Maar al vrij snel zal je lichaam wennen aan het gevoel. Een shockwave behandeling duurt ongeveer 1,5 – 2 minuten. Na de behandeling kan het gebied dat behandeld is beurs aanvoelen. Je mag en kunt na de behandeling verder alles doen, tenzij anders met je fysio besproken.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat vinden we vanaf dit scherm best lastig in te schatten. Wat we wel weten is dat shockwave therapie effectief moet zijn binnen 3-5 behandelingen. Als we dan nog geen verbetering zien kunnen we voorzichtig zeggen dat ook een 6e behandeling geen zin heeft. 

Tussen de behandelingen houden we 7-10 dagen aan. 

Geen opzichzelfstaande behandeling

Als fysiotherapeuten vinden we dat het lichaam in beweging moet blijven. Ook als er een indicatie is voor shockwave, moet het lichaam begrijpen dat het robuust genoeg moet zijn om verschillende activiteiten in het leven aan te kunnen. Daarom geven we altijd advies en eventueel oefeningen mee om de aangedane lichaamsregio te trainen op al het moois wat er nog op zijn of haar pad komt.  Naast shockwave vallen we dus terug op ons basisprincipe: bewegen! We bespreken met je hoe je dit het beste kunt doen.

Bij een tendinitis calcerea, een mooi woord voor kalk in de pees, is shockwave bij uitstek een geschikte behandelmethode om toe te passen. De behandeling vindt plaats in ruglig of zittend. De arm wordt iets naar binnen gedraaid om de pees goed te positioneren. Middels echografie bepalen we waar het kalk zich bevindt en waar er behandeld moet worden.

De shockwave behandeling bij kalk in de schouder duurt ongeveer 3-5 minuten per keer. 

Rondom de buitenzijde van de elleboog komt de gezamenlijke strekpees van de vingers samen en hecht aan op het bot. De behandeling met shockwave gebeurd dan ook in dit gebied.

De shockwave behandeling bij een tenniselleboog duurt ongeveer 3-5 minuten per keer. 

 

Bij klachten aan de voorkant van de knie, zoals een jumpers knee, osgood schlatter of de quadricepspees behandelen we met de knie licht gebogen terwijl je op de tafel ligt.

De shockwave behandeling bij knieklachten duurt ongeveer 3-5 minuten per keer. 

Bij langdurige achillespeesklachten is shockwave effectief om het zelfherstellend vermogen van de pees te activeren. De bekende ochtendstijfheid/pijn moet door de behandeling snel gaan afnemen. 

De shockwave behandeling bij achillespeesklachten duurt ongeveer 3-5 minuten per keer. 

Als op de echo zichtbaar is geworden dat de pees onder de voet geïrriteerd is, kan shockwave aanvullend helpen om de pijnklachten te verminderen. De langdurige aandoening hielspoor vraagt geduld en een aanpassing van de belastbaarheid. 

De shockwave behandeling bij hielspoor duurt ongeveer 3-5 minuten per keer. 

Ons shockwave apparaat heeft verschillende functies; zo kunnen we ook spieren behandelen die gevoelig/stijf zijn zodat je snel weer soepel kunt beginnen aan jouw favoriete activiteit. Deze behandeling duurt zo’n 20 minuten en kan een vervanger zijn voor bijvoorbeeld dry needling

Heb ik een verwijzing nodig voor echografie?

Nee hoor. De fysiotherapeut kan bepalen of shockwave zinvol is. 

Misschien heb jij ook een van deze veelgestelde vragen over echografie.

Shockwave behandeling valt onder een reguliere behandeling fysiotherapie. 

Shockwave kan als gevoelig worden ervaren. Met name bij de start van de behandeling kan enige pijn gevoeld worden. Meestal verdwijnt deze pijn al tijdens de behandeling zelf. 

Nee. Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Waar nodig overleggen wij met je (huis)arts. 

Het te behandelen gebied moet ontbloot worden om te kunnen behandelen met shockwave. We vragen je rekening te houden met je kledingkeuze. 

Wij hebben de beschikking over echografische apparatuur. We maken altijd eerst een echo van de regio waar je klachten hebt. Zo weten we beter wat er aan de hand is, of shockwave überhaupt zin heeft, en waar we zouden moeten behandelen. 

Ja, graag. 

Wel is het goed om het behandelde gebied te ontzien met sportactiviteiten. Je fysiotherapeut kan je adviseren hoe je het beste kunt belasten en wat af te raden valt. 

Schockwave therapie.

Deze moderne manier van behandelen heeft al veel mensen van langdurige klachten afgeholpen. 

Bij FysioVogelzang kan je terecht bij Thiemen, Lennard en Gijsbert voor een behandeling shockwave therapie. 

Meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!