Hamstring klachten komen veel voor. Vooral bij voetballers is het een bekende blessure. 15% van alle blessures bij (amateur)voetballers is een hamstringblessure. Een hamstringblessure ontstaat vaak tijdens een sprint of als de hamstring op zijn volledige lengte komt, bijvoorbeeld bij een sliding.
Typische voetbalblessure
Samen met knieklachten komt de hamstringblessure ontzettend veel voor bij voetballers. In het betaalde voetbal komt het vaker voor dan op amateurniveau. Onderzoekers menen dat dit komt doordat de belasting van een amateursporter simpelweg lager is dan bij een voetballer die 3 keer per week een topprestatie moet leveren. Hamstringblessures lijken redelijk snel te herstellen, maar niets is minder waar. Vaak komt de blessure weer terug omdat de sporter te snel weer is begonnen met zijn favoriete spelletje.
Onderzoek en behandeling van een hamstringblessure
De fysiotherapeut onderzoekt onder andere de kracht en lengte van de hamstring. Ook wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de knie en heup. Bij verdenking op een scheur zetten wij echografie in. Dit doen wij om te bepalen wat de ernst van de blessure is. Daarmee kunnen wij ook een redelijke inschatting maken over hoelang het herstel zal gaan duren. De behandeling van een hamstringblessure door de fysiotherapeut is gericht op het zogenoemde Return To Play, dit zijn criteria waaraan een sporter moet doen voordat het veilig is om weer te kunnen gaan sporten.
Een goed herstel is ontzettend belangrijk om een terugval te voorkomen.
Een hamstringblessure is te voorspellen!
Onderzoekers hebben een eenvoudige vragenlijst opgesteld om het risico op een hamstringblessure in kaart te brengen. Aan de hand van de score uit de HaOs-vragenlijst is te voorspellen wat de kans is op een blessure. Een deel van de vragen gaat over de geschiedenis van hamstringblessures die je misschien al eens gehad hebt.
Iemand zonder klachten zal 100% scoren op de vragenlijst. Een score tussen de 80 en 100% wijst op een laag risico op een hamstringblessure.
Een score van onder de 80% wordt geclassificeerd als een hoog risico op een blessure.
Heb je in het verleden al eens te maken gehad met een hamstring blessure, dan is het risico op een nieuwe blessure verhoogd. Dit loopt door, als je vaker last hebt gehad is het risico dus ook hoger.
Onze fysiotherapie collega’s van soccerdoc.nl hebben een Nederlandse vragenlijst voor je klaargezet: https://soccerdoc.nl/wp-content/uploads/2021/01/HaOS_NL.pdf
De goed ontwikkelde hamstrings van voetballer Gareth Bale.
Duurzaam revalideren?
Het is verleidelijk om weer te beginnen met sporten als de pijn rondom je hamstring is weggetrokken. Schijn (kan) bedriegen. Onze fysiotherapeuten hebben speciale testen die kunnen uitwijzen of jij er weer aan toe bent om veilig het veld op te gaan. Is je hamstring bijvoorbeeld net zo sterk als je andere? Hoe reageert je hamstring als je eerst een training doet en vervolgens een krachttest ondergaat?
Laat je adviseren door onze fysio’s. We zijn er om je te helpen. En op de lange termijn is het risico op een nieuwe blessure weer een beetje kleiner geworden! Succes! 💪🏼💙