Hoe herken je een kruisband blessure?.

@FysioVogelzang

Een kruisband kan scheuren door plotselinge draaibewegingen, abrupt stoppen of direct trauma aan de knie. Sporten zoals voetbal, skiën en basketbal verhogen het risico op dit type blessure.

Symptomen van een kruisband blessure:

    • Pijn en zwelling: Direct na het scheuren is er vaak hevige pijn en zwelling rondom de knie.
    • Instabiliteit van de knie: Een gevoel dat de knie ‘wegzakt’. 
    • Beperkte mobiliteit: Moeite met het volledig strekken of buigen van de knie.

    • Krakend geluid bij het letsel: Soms is een ‘knap’ te horen of te voel op het moment van de blessure.

    • Blauwe knie: In de dagen na het letsel kunnen blauwe plekken rondom de knie verschijnen.

Wat is een kruisband?

De knie heeft twee kruisbanden: de voorste en de achterste. Deze banden stabiliseren het kniegewricht en voorkomen dat de knie ‘ uit de bocht vliegt”. Bij een extreme beweging in bepaalde posities kan er een scheur in een van deze banden ontstaan. 

Hoe wordt de diagnose gescheurde kruisband gesteld?

Als je denkt dat je je kruisband hebt gescheurd is het belangrijk om een arts of fysiotherapeut te bezoeken. Er zijn betrouwbare testen die gedaan kunnen worden om te onderzoeken of je kruisband is gescheurd. Als deze testen inderdaad laten zien dat er een grote kans is op een scheur zal er een röntgenfoto en MRI-scan gemaakt moeten worden.

Kruisband gescheurd. En nu?

Het bericht dat je kruisband is gescheurd kan best even bij je binnen komen. 

Veel mensen hebben direct veel vragen. Wat moet ik doen!?

  • Moet ik geopereerd worden?
  • Kan ik ooit nog wel sporten?
  • Hoe zit het met mijn werk?
  • Hoelang moet ik herstellen van een gescheurde kruisband?
 
Het is super logisch dat je even niet weet waar je aan toe bent. Op het internet zul je verschillende ervaringen-verhalen lezen en in je omgeving heeft ook vast iedereen een mening. 
 
Je arts, meestal een orthopeed, zal opties met je bespreken. Afhankelijk van een heleboel factoren krijg je een advies of je geopereerd kunt worden, dat het je het beter even kunt uitstellen of dat een operatie misschien niet eens heel veel meerwaarde heeft ten opzichte van ‘conservatief’ behandelen. 

Bezoek een fysiotherapeut met de nodige ervaring.

Een kruisband revalidatie traject is pittig. 

Het duurt lang. En het zit niet altijd mee. 

Voordat je aan een traject begint is het enorm belangrijk dat je weet met wie je aan de slag gaat. Hoe ziet het traject er uit, wat doét de fysio eigenlijk met je als je hem of haar bezoekt. 

Als je geen klik voelt, zoek verder! 

Wil je eens bellen, kennismaken om te bespreken wat we bij FysioVogelzang voor je kunnen betekenen? We maken graag kennis met je. 

Conclusie.

Het herkennen van de symptomen van een gescheurde kruisband is essentieel voor een tijdige en effectieve behandeling. Bij twijfel is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen voor een goede diagnose en passend behandelplan.

Veel gestelde vragen over het scheuren van een kruisband.

Hoelang moet ik herstellen van een gescheurde kruisband?

Het herstel varieert, maar kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de behandeling en individuele factoren.

Moet ik geopereerd worden aan mijn kruisband?

Dat hangt af van heel veel factoren. 

  • Hoe oud ben je?
  • Wat wil je graag kunnen doen. 
  • Wil je ook sporten? En wat voor sport is dat dan?
  • Heb je al eerder een gescheurde kruisband gehad?

Steeds vaker kiezen mensen en orthopeden (ook mensen) ervoor om conservatief te starten met het herstel. Dat wil zeggen, de knie rustig laten worden en kijken hoever je kunt komen met alleen fysiotherapie. Als na een paar maanden blijkt dat de knie niet goed herstelt kan opereren altijd nog. 

Kan ik sporten met een kapotte kruisband?

In eerste instantie niet. 

Na een intensief trainingstraject met de fysio kan sporten hervat worden. Voor sommige sporten heb je niet perse een kruisband nodig. Denk aan hardlopen of zwemmen. 

Sporten waarbij meer gedraaid en fysieke kracht komen kijken zoals voetbal, rugby, wintersport en hockey geeft de kruisband toch wat extra stabiliteit. 

Je fysio en orthopeed zullen je hierin adviseren. 

Meer lezen?

Wil je je klachten eens bespreken met de fysio?

Maak gerust een afspraak om je klachten eens te bespreken met een van onze fysiotherapeuten. Ons team is gespecialiseerd in verschillende lichaamsregio’s en klachten. 

[forminator_form id="4008"]