Klachten en behandeling van de schouder.

Als je klachten en pijn aan je schouder hebt kan fysiotherapie helpen de schouder beter en pijnvrij te laten bewegen! Aanvullend op het onderzoek kunnen we gebruik maken van ons echoapparaat om pezen  en spieren goed te kunnen beoordelen. 

FysioVogelzang zijn aangesloten bij het SchoudernetNoord en Schoudernetwerk Nederland.

schouderfysio groningen

Schouder fysiotherapie.

Je bent van harte welkom bij FysioVogelzang voor het verlichten van schouderpijn.

Ons bevlogen team van ervaren fysiotherapeuten staat klaar om je te helpen de mobiliteit van jouw schouder te herstellen en uw levenskwaliteit te verbeteren. Of je nu last hebt van een sportblessure, een overbelaste schouder door werk of een andere aandoening, wij zijn er in gespecialiseerd een oplossing te bieden.

De schouder is een complex gewricht waar veel mensen last van kunnen hebben. Door de complexiteit is extra kennis en verdieping van de fysiotherapeut nodig om een goed behandelplan op te stellen.

Onze Werkwijze:

We begrijpen dat schouderpijn je dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit kan beïnvloeden. Onze aanpak richt zich niet alleen op het verlichten van pijn, maar ook op het identificeren van de onderliggende oorzaak van uw schouderproblemen. Ons behandelingsplan omvat:

  1. De schouderfysiotherapeut zal een aantal vragen stellen om het verhaal rond de schouderklacht duidelijk te krijgen. Aansluitend zal een onderzoek worden gedaan waarbij je gevraagd wordt de schouder te bewegen. De fysio kan op basis hiervan een inschatting maken wat er met jouw schouder aan de hand is en waarom je klachten hebt. In sommige gevallen voeren we aanvullend onderzoek uit met onze echo om de structuren in je schouder te beoordelen op bijvoorbeeld schade in de schouder of een ontsteking van de slijmbeurs.

  2. Individueel Afgestemd Plan: Heb je voldoende aan advies, kan je thuis met handvatten aan de slag of heb je begeleiding nodig in onze oefenruimte? We bespreken de opties met je en kijken samen met je wat het beste binnen jouw context en wensen ligt. 

  3. Uitleg: We staan bekend om de aandacht die we geven aan het uitleggen van klachten en oplossingen. We zijn ervan overtuigd dat als jij weet wat en waarom er dingen gebeuren en aandacht nodig hebben we de beste resultaten behalen. De nieuwste onderzoeken laten zien dat dit minstens zo belangrijk is dan die ene oefening die je hebt meegekregen van je fysio. .

Schouder aandoeningen.

Bij een frozen shouder is er sprake van een verkleefd en ontstoken weefsel tussen de bovenarm en het schouderblad. Bij een frozen shoulder is de schouder ernstig beperkt in bewegen en kan vooral in de beginfase erg pijnlijk zijn. De medische term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capusilitis’.

De oorzaak van een frozen shoulder is niet bij iedereen gelijk en niet altijd bekend. Bij een primaire frozen shoulder ontstaan de klachten spontaan zonder aanleiding. Een secundaire frozen shoulder kan een van deze oorzaken hebben:

  • Diabetes
  • Langere tijd de arm niet kunnen bewegen, bijvoorbeeld na een breuk
  • Een beroerte
  • Na een operatie of trauma

Een frozen shoulder komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. 

De klachten van een frozen shoulder kan lang duren, van maanden tot 3 jaar. Uiteindelijk is de prognose goed en herstellen de meeste mensen. Tijdens deze periode bestaat de aandoening uit 3 fases, de bevriezende fase, waar de schouder pijnlijk en steeds stijver wordt, de bevroren fase, waar de stijfheid blijft bestaan maar de pijn minder wordt en tot slot de ontdooiende fase, in deze fase neemt de pijn nog verder af en neemt de beweeglijkheid toe. 

De fysiotherapeut helpt je in de eerste fase met uitleg over omgaan met de klacht en uitleg over het probleem. Behandelingen hebben in de eerste fase van de frozen shoulder geen toegevoegde waarde, het zal het herstel niet versnellen. 

In de laatste fase is fysiotherapie effectief om samen met de fysio oefeningen te bespreken die de schouder sterker maken, de spieren hebben namelijk kracht ingeleverd. Ook is het belangrijk spieren in de nek en bovenrug te trainen. 

> Lees verder over frozen shoulder

De slijmbeurs is een soort blad wat bij gewrichten rond de pezen en het bot zit. Deze gladde bladen zorgen ervoor dat de pees goed kan glijden bij bewegingen van het gewricht. Door deze functie blijft de pees beschermt tegen het sterke bot. Bij een slijmbeursontsteking worden deze bladen dikker en geeft dat de volgende symptomen:

  • Pijn in rust
  • Pijn bij bewegen van de arm
  • Eventueel roodheid en warmte rond de schouder
  • Als iemand anders de arm beweegt is dat ook pijnlijk

 

De slijmbeurs kan ontstoken raken door overbelasting, een dreun op de schouder of door klachten elders in de schouder. 

Een bursitis (de medische term voor ontstoken slijmbeurs) kan een paar weken aanhouden. In de meeste gevallen gaat deze vanzelf over als de schouder rust krijgt. Oefeningen hebben hier dus niet altijd een meerwaarde. In bepaalde situaties kan een injectie van een (huis)arts helpen de pijn te verminderen. Dit dient altijd in overleg te gaan met de arts. 

Een slijmbeursontsteking is vast te stellen door lichamelijk onderzoek. Met echografie kunnen we in de schouder kijken en bekijken of de slijmbeurs ontstoken is en/of er andere structuren in de schouder betrokken zijn bij je schouderklacht. 

 

Bij een instabiele schouder heeft de schouderkop teveel ruimte om te bewegen. De schouder kan hierdoor volledig of gedeeltelijk uit de kom schieten. Dat noemen we een subluxatie of luxatie van de schouder. 

Klachten die bij een instabiele schouder passen zijn:

  • Heftige pijnscheuten
  • Het uit de kom schieten van de schouder
  • Pijn bij het omhoog brengen van de schouder met kracht (bijvoorbeeld een bal werpen)

Een instabiele schouder wordt veelal veroorzaakt door een trauma of sportblessure. De kop van de bovenarm schiet dan over de kraakbeenring die op het schouderblad vast zit. 

Deze kraakbeenring, het labrum genoemd, is een opstaande rand en vormt een kommetje. Het heeft als functie om de bovenarm beter op zijn plek te houden ten opzichte van het schouderblad. Als de schouder uit de ‘kom’ schiet kan het labrum beschadigd raken. Dit noemen we een labrum-leasie of bankart-leasie. 

Naast het labrum hebben ook spieren rond de schouder een belangrijke functie van het geven van schouderstabiliteit. De spieren zorgen voor stabiliteit van de hele schoudergordel maar bovenal voor bewegingen die de complexe schouder kan maken. 

Bij instabiliteit van de schouder is het belangrijk om deze spieren te oefenen. De schouderfysiotherapeut weet hoe je dat het beste kunt opbouwen. Het verbeteren van de spierfunctie, kracht, samenwerken tussen verschillende spieren en uithoudingsvermogen is erg belangrijk om een stabiele schouder te krijgen. 

Als fysiotherapie niet of te weinig resultaat geeft kan er in overleg met de orthopeed gekeken worden naar andere mogelijkheden om de schouder stabieler te maken.

Er is veel te doen over pijn onder het schouderdak. Ten onrechte wordt gedacht dat er sprake is van een inklemming van de pees tussen het schouderblad en de schouderkop. Recente studies hebben aangetoond dat dit vrijwel nooit gebeurd. Daarom is de term schouder-impingement niet correct en gebruiken we die het liefst niet meer. Maar waar komt die pijn in de schouder die richting de arm straalt dan vandaan?

Klachten aan de pezen onder het schouderdakje ontstaan vaak na een verandering in de belasting die de pees te verduren krijgt of juist een afname van de belastbaarheid wat de pees kan hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 

  • Verandering in werkzaamheden
  • (Plotselinge) toename gebruik van de schouder
  • Stress
  • Fysiek minder fit zijn
  • Langere tijd minder gebruik van de schouder (onderbelasting)

Bij klachten aan structuren onder het schouderdak kan de pijn doorstralen richting de arm. Meestal wordt de pijn aan de zij- of voorkant van de bovenarm gevoeld.

Bij SAPS klachten, wat staat voor subacromiaal pijn syndroom, is het altijd belangrijk om de balans tussen belasting en belastbaarheid te verbeteren. In de meeste gevallen zijn oefeningen ter versterking van de schouder hiervoor de beste mogelijkheid. Oefeningen zorgen in veel gevallen voor afname van pijn en toename van de mobiliteit van de schouder. 

Bij langdurige SAPS klachten kan ook de slijmbeurs ontstoken raken. Als de schouder door oefenen verbeterd en de pijn afneemt zal ook vaak de slijmbeurs irritatie afnemen.

Bij hevige klachten kijkt de schouderfysiotherapeut naar een oplossing. Meestal zullen oefeningen lichter uitgevoerd worden of is er een aanpassing nodig in de belasting op de schouder. Pijnstilling of hulp van huisarts en/of orthopeed kan ondersteunend zijn op de behandeling van je schouderklacht.

 

Na een operatie aan de schouder is het belangrijk om goed te revalideren. Afhankelijk van de operatie ben je hier een aantal maanden mee bezig. Na je operatie zal de fysiotherapeut en orthopeed in het ziekenhuis je bepaalde richtlijnen meegeven. Deze richtlijnen zijn ook na ontslag uit het ziekenhuis nog van belang. Met behulp van de schouderfysiotherapeut werk je stap voor stap aan je herstel en zal de mobiliteit en kracht rondom het schoudergewricht verbeteren. Je kunt bij FysioVogelzang terecht als je bent geopereerd aan:

  • Gescheurde schouderpees
  • Botbreuk rond het schoudergewricht
  • Reperatie van het labrum (SLAP-leasie)
  • Schouderprothese

Kalk (calcificatie) in de schouderpees ontstaat als ‘oplossing’ van het lichaam om minder sterke plekken in de pees te verbeteren. Dit goed bedoelde proces kan tot klachten aan de schouder leiden. 

Kalk in de schouderpees ontstaan dan ook vaak na een eerdere blessure, langdurige overbelasting of bij het ouder worden van het lichaam. Door middel van echografisch onderzoek kan kalk in de pees worden ontdekt. 
Calcificaties van de schouder kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De behandelkeuze hangt af van de ernst van de pijnklachten en de grootte van het aanwezige kalk. 

Bij lichte calcificaties is het vaak voldoende om gerichte oefeningen te doen voor de schouderpees en spieren (zie ook SAPS). 

Bij aanhoudende klachten of een groter ‘kalkdepot’ zal shockwave therapie effectief kunnen zijn als toevoeging op de therapie. Deze shockwave behandeling wordt uitgevoerd door FysioVogelzang. 

Als de behandeling niet het gewenste effect geeft kan de orthopeed bepalen of er vanuit die specialisatie een ingreep gedaan kan worden om het kalk te doen verminderen (barbotage).



Bevlogen schouder fysiotherapie.

De schouder is een complex gewricht waar veel mensen last van hebben. Doordat er veel structuren samen de “schoudergordel” vormen zijn er dus ook veel mogelijke bronnen van pijnklachten. Doordat wij regelmatig scholing volgen en intervisie bijeenkomsten bijwonen om de schouder nog beter te begrijpen kunnen we ieder jaar betere schouderzorg leveren. We doen dat door samen met de patient de klachten te bespreken, een onderzoek uit te voeren waarbij de pijnlijke bewegingen worden geanalyseerd en dit direct om te zetten in een behandelvorm. Regelmatig gebruiken we een video opname om de beweging samen met de patient te analyseren en te evalueren.