Met echografie beoordelen we je om te kijken of je klachten komen door een slijmbeursontsteking of scheur in je pees of spier na een val of ongeluk.
Op basis van dat onderzoek kunnen we je beter behandelen of gerichter aanvullend onderzoek aanvragen via je huisarts.
Echografie valt onder reguliere fysiotherapie en brengt geen extra kosten met zich mee. De echo’s worden gemaakt door Gijsbert aan de Vechtstraat 69 of Bornholmstraat 46.
Meer weten? Lees verder.
Het is fijn om duidelijkheid te hebben over je klachten en wat het te verwachten resultaat is.
Na de eerste afspraak en onderzoek bespreken we jouw situatie en de mogelijkheden die er zijn om jou te helpen. Dit hangt natuurlijk af van de aard van de klachten en hoe lang deze al aanwezig zijn.
Een pijnlijke schouder kan je dagelijkse leven flink belemmeren, van simpel iets optillen tot goed kunnen bewegen, sporten of slapen.
Ons team van schouderspecialisten staat klaar om je stap voor stap te helpen herstellen. Met de juiste aanpak en zorg zorgen wij ervoor dat je weer zonder pijn kan bewegen.
Bij een frozen shouder is er sprake van een verkleefd en ontstoken weefsel tussen de bovenarm en het schouderblad. Bij een frozen shoulder is de schouder ernstig beperkt in bewegen en kan vooral in de beginfase erg pijnlijk zijn. De medische term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capusilitis’.
De oorzaak van een frozen shoulder is niet bij iedereen gelijk en niet altijd bekend. Bij een primaire frozen shoulder ontstaan de klachten spontaan zonder aanleiding. Een secundaire frozen shoulder kan een van deze oorzaken hebben:
Een frozen shoulder komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.
De klachten van een frozen shoulder kan lang duren, van maanden tot 3 jaar. Uiteindelijk is de prognose goed en herstellen de meeste mensen. Tijdens deze periode bestaat de aandoening uit 3 fases, de bevriezende fase, waar de schouder pijnlijk en steeds stijver wordt, de bevroren fase, waar de stijfheid blijft bestaan maar de pijn minder wordt en tot slot de ontdooiende fase, in deze fase neemt de pijn nog verder af en neemt de beweeglijkheid toe.
De fysiotherapeut helpt je in de eerste fase met uitleg over omgaan met de klacht en uitleg over het probleem. Behandelingen hebben in de eerste fase van de frozen shoulder geen toegevoegde waarde, het zal het herstel niet versnellen.
In de laatste fase is fysiotherapie effectief om samen met de fysio oefeningen te bespreken die de schouder sterker maken, de spieren hebben namelijk kracht ingeleverd. Ook is het belangrijk spieren in de nek en bovenrug te trainen.
De slijmbeurs is een soort blad wat bij gewrichten rond de pezen en het bot zit. Deze gladde bladen zorgen ervoor dat de pees goed kan glijden bij bewegingen van het gewricht. Door deze functie blijft de pees beschermt tegen het sterke bot. Bij een slijmbeursontsteking worden deze bladen dikker en geeft dat de volgende symptomen:
De slijmbeurs kan ontstoken raken door overbelasting, een dreun op de schouder of door klachten elders in de schouder.
Een bursitis (de medische term voor ontstoken slijmbeurs) kan een paar weken aanhouden. In de meeste gevallen gaat deze vanzelf over als de schouder rust krijgt. Oefeningen hebben hier dus niet altijd een meerwaarde. In bepaalde situaties kan een injectie van een (huis)arts helpen de pijn te verminderen. Dit dient altijd in overleg te gaan met de arts.
Een slijmbeursontsteking is vast te stellen door lichamelijk onderzoek. Met echografie kunnen we in de schouder kijken en bekijken of de slijmbeurs ontstoken is en/of er andere structuren in de schouder betrokken zijn bij je schouderklacht.
Bij een instabiele schouder heeft de schouderkop teveel ruimte om te bewegen. De schouder kan hierdoor volledig of gedeeltelijk uit de kom schieten. Dat noemen we een subluxatie of luxatie van de schouder.
Klachten die bij een instabiele schouder passen zijn:
Een instabiele schouder wordt veelal veroorzaakt door een trauma of sportblessure. De kop van de bovenarm schiet dan over de kraakbeenring die op het schouderblad vast zit.
Deze kraakbeenring, het labrum genoemd, is een opstaande rand en vormt een kommetje. Het heeft als functie om de bovenarm beter op zijn plek te houden ten opzichte van het schouderblad. Als de schouder uit de ‘kom’ schiet kan het labrum beschadigd raken. Dit noemen we een labrum-leasie of bankart-leasie.
Naast het labrum hebben ook spieren rond de schouder een belangrijke functie van het geven van schouderstabiliteit. De spieren zorgen voor stabiliteit van de hele schoudergordel maar bovenal voor bewegingen die de complexe schouder kan maken.
Bij instabiliteit van de schouder is het belangrijk om deze spieren te oefenen. De schouderfysiotherapeut weet hoe je dat het beste kunt opbouwen. Het verbeteren van de spierfunctie, kracht, samenwerken tussen verschillende spieren en uithoudingsvermogen is erg belangrijk om een stabiele schouder te krijgen.
Als fysiotherapie niet of te weinig resultaat geeft kan er in overleg met de orthopeed gekeken worden naar andere mogelijkheden om de schouder stabieler te maken.
Er is veel te doen over pijn onder het schouderdak. Ten onrechte wordt gedacht dat er sprake is van een inklemming van de pees tussen het schouderblad en de schouderkop.
Recente studies hebben aangetoond dat dit vrijwel nooit gebeurd.
Daarom is de term schouder-impingement niet correct en gebruiken we die het liefst niet meer. Maar waar komt die pijn in de schouder die richting de arm straalt dan vandaan?
Klachten aan de pezen onder het schouderdakje ontstaan vaak na een verandering in de belasting die de pees te verduren krijgt of juist een afname van de belastbaarheid wat de pees kan hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Bij klachten aan structuren onder het schouderdak kan de pijn doorstralen richting de arm. Meestal wordt de pijn aan de zij- of voorkant van de bovenarm gevoeld.
Bij SAPS klachten, wat staat voor subacromiaal pijn syndroom, is het altijd belangrijk om de balans tussen belasting en belastbaarheid te verbeteren. In de meeste gevallen zijn oefeningen ter versterking van de schouder hiervoor de beste mogelijkheid. Oefeningen zorgen in veel gevallen voor afname van pijn en toename van de mobiliteit van de schouder.
Bij langdurige SAPS klachten kan ook de slijmbeurs ontstoken raken. Als de schouder door oefenen verbeterd en de pijn afneemt zal ook vaak de slijmbeurs irritatie afnemen.
Bij hevige klachten kijkt de schouderfysiotherapeut naar een oplossing. Meestal zullen oefeningen lichter uitgevoerd worden of is er een aanpassing nodig in de belasting op de schouder. Pijnstilling of hulp van huisarts en/of orthopeed kan ondersteunend zijn op de behandeling van je schouderklacht.
Na een operatie aan de schouder is het belangrijk om goed te revalideren. Afhankelijk van de operatie ben je hier een aantal maanden mee bezig. Na je operatie zal de fysiotherapeut en orthopeed in het ziekenhuis je bepaalde richtlijnen meegeven. Deze richtlijnen zijn ook na ontslag uit het ziekenhuis nog van belang. Met behulp van de schouderfysiotherapeut werk je stap voor stap aan je herstel en zal de mobiliteit en kracht rondom het schoudergewricht verbeteren. Je kunt bij FysioVogelzang terecht als je bent geopereerd aan:
Kalk (calcificatie) in de schouderpees ontstaat als ‘oplossing’ van het lichaam om minder sterke plekken in de pees te verbeteren. Dit goed bedoelde proces kan tot klachten aan de schouder leiden.
Kalk in de schouderpees ontstaan dan ook vaak na een eerdere blessure, langdurige overbelasting of bij het ouder worden van het lichaam. Door middel van echografisch onderzoek kan kalk in de pees worden ontdekt.
Calcificaties van de schouder kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De behandelkeuze hangt af van de ernst van de pijnklachten en de grootte van het aanwezige kalk.
Bij lichte calcificaties is het vaak voldoende om gerichte oefeningen te doen voor de schouderpees en spieren (zie ook SAPS).
Bij aanhoudende klachten of een groter ‘kalkdepot’ zal shockwave therapie effectief kunnen zijn als toevoeging op de therapie. Deze shockwave behandeling wordt uitgevoerd door FysioVogelzang.
Als de behandeling niet het gewenste effect geeft kan de orthopeed bepalen of er vanuit die specialisatie een ingreep gedaan kan worden om het kalk te doen verminderen (barbotage).
Een AC-luxatie, ofwel acromioclaviculaire luxatie, betekent een blessure aan het schoudergewricht waarbij de verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en het schouderdak (acromion) wordt verstoord.
Deze verbinding, speelt een belangrijke rol in de stabiliteit en beweging van de schouder.
Bij een luxatie raken de ligamenten die het AC-gewricht stabiliseren beschadigd. Een AC luxatie is onder te verdelen in verschillende graden.
De duur en beloop van het herstel hangt af van de ernst van de blessure.
Diagnostiek en Behandelplan
Veel schouderklachten lijken op elkaar. Denk aan pijn en/of een bewegingsbeperking. Dat wil niet zeggen dat iedereen dezelfde behandeling moet krijgen.
Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen op verschillende momenten schouderpijn kunnen hebben. Zo speelt de een gemakkelijk een potje padel maar is het oppakken van een bord uit de kast een probleem. Of dat liggen op de schouder erg pijnlijk is maar dat het overdag eigenlijk wel gaat.
Bij de eerste afspraak voeren wij een uitgebreide intake en onderzoek uit om de reden te achterhalen waarom jouw klachten niet vanzelf over gaan.
Dit kan komen door spierblessures en peesontstekingen tot meer complexe problemen zoals een gescheurde rotator cuff, schouderinstabiliteit of ongewenste aanpassing van het beweegpatroon van je schouder.
Op basis van het onderzoek stellen wij een op maat gemaakt behandelplan op. Dit plan is volledig afgestemd op jouw specifieke situatie, doelen en context.
Afname van Pijn
De voornaamste reden dat mensen een afspraak maken bij de fysiotherapeut voor schouderklachten is pijn. 😣
Pijn die optreedt bij bepaalde bewegingen of juist in rust/slaap.
We kijken eerst wat we kunnen doen om die pijnklachten onder controle te krijgen.
Toename van Bewegingsvrijheid
Naast het verminderen van pijn, is het vergroten van de bewegingsvrijheid een belangrijk aspect van de behandeling. Beperkingen in de schouderbeweging kunnen dagelijkse activiteiten zoals aankleden, tillen en sporten moeilijk maken en pijnklachten in stand houden.
Sporten op Eigen Niveau
Voor sporters of mensen die een actieve levensstijl willen behouden, is het essentieel om na een blessure weer veilig en effectief te kunnen sporten. Wij werken samen met je om een revalidatieprogramma te ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op jouw sport of activiteiten. Dit omvat kracht- en conditietraining, sport-specifieke oefeningen en preventieve maatregelen om herhaling van de blessure te voorkomen.🔝
Ja, schouderpijn kan uitstralen naar de nek, arm en rug.
De duur van een frozen shoulder verschilt sterk tussen mensen. Van 9 maanden tot 3 jaar.
Als je zonder ongeluk of valpartij last krijgt van je schouder is het in vrijwel alle gevallen veilig om te bewegen met je schouder. We raden dit dan ook zeker aan. Je schouder heeft beweging nodig. Begin met kleine bewegingen en bouw dit steeds een beetje uit.
Een ontstoken slijmbeurs kan een zeurende, soms brandende pijn geven rond het schoudergewricht. Het liggen op de schouder kan zeer pijnlijk en soms onmogelijk zijn. De pijn straalt soms uit richting de bovenarm.
Een ontstoken slijmbeurs is goed te zien middels echografisch onderzoek.
Dat hangt natuurlijk af van waaraan je geopereerd bent. Gemiddeld zijn mensen 3-6 maanden bezig met fysiotherapie. In sommige gevallen duurt de revalidatie een jaar.
Schouderfysiotherapeuten zien veel mensen met schouderklachten en volgen aanvullende scholingen. Door het complexe gewicht is het aan te raden om bij langdurige klachten een fysiotherapeut te zoeken die veel interesse heeft in de schouder.
Zeker weten! Gijsbert en Thiemen zijn lid. Hierdoor weten we goed wat de procedures en behandelprotocollen van orthopeden inhouden en leren wij van collega fysiotherapeuten die ook zijn aangesloten.
💬 Geen antwoord gevonden op je vraag? Neem contact met ons op via de telefoon of e-mail.
💙 Benieuwd naar ervaringen van anderen? Je leest ze hier.
10/10! Ik ben supergoed geholpen bij deze fysiopraktijk! Een paar maanden geleden kwam ik hier voor m’n schouder en nu heb ik er eigenlijk geen last meer van! De fysiotherapeuten hier zijn zeer professioneel en weten precies wat ze moeten doen om je goed te kunnen helpen, maar tegelijkertijd kunnen ze ook leuk een grapje met je maken. Zeker een aanrader voor iedereen die een goede fysiotherapeut zoekt 🙂
I feel incredibly lucky for having found Gijsbert Vogelzang. I really owe him a lot. I had a very bad and scary accident and it took some time to recover from that injury. Because of that, my shoulder lost a lot of its mobility and I really needed an expert to help me heal. Gijsbert was the shoulder expert everyone in Groningen kept suggesting me and he made the whole difference. After an accident one feels often vulnerable and insecure with every movement. Gijsbert did more than designing the right path to recuperate mobility through physiotherapy and exercises; he also created the right atmosphere for me to trust my movements again, which is an essential part in every physiotherapist trajectory. He adjusted the sessions to my needs of the moment, assessing the situation and the progress day by day. He also spent time explaining me the mechanics of the shoulder and the latest research developments in shoulder rehabilitation, something he is very passionate about. Thanks to him and his explanations, I became more and more aware of the movements that helped me heal faster that I could do in my daily life even outside our physio sessions.
I also appreciated how patients from PhysioVogelzang gain access to a whole team of physiotherapists who work in synergy and collaborate. Lennard has always been of great support too, especially at times when my injury brought pain that was hard to tolerate or made exercises more difficult. Massages and other tips could really help.
Overall I can only recommend FysioVogelzang in the highest possible terms. Gijsbert created an incredible team and always managed to make me feel at ease. I am extremely grateful for all his work!
Zet de eerste stap richting jouw schouder herstel.
Bevlogen fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, jaren ervaring en een nuchtere kijk op klachten.
Voor elke klacht is er een therapeut. Ons gevarieerde team denkt graag met je mee.
Welkom bij FysioVogelzang!
Ma: 08:00 – 19:00
Di: 08:00 – 18:00
Wo: 08:00 – 21:00
Do: 08:00 – 20:00
Vrij: 08:00 – 17:00