Schouder Artrose.

@FysioVogelzang

Schouder artrose, ook wel omartrose genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht geleidelijk afneemt. Wij helpen je met tips, adviezen en oefeningen!

Symptomen van schouder artrose

    • Pijn: Vooral tijdens beweging en ’s nachts, soms uitstralend naar de nek, bovenarm of hand.
    • Stijfheid: Moeite met het bewegen van de arm, vooral na rust.
    • Kraakgeluiden: Een krakend of schurend gevoel bij het bewegen van de schouder.
    • Verminderde functie: Beperking in dagelijkse activiteiten zoals aankleden of reiken.

Wat is schouder artrose?

In een gezond schoudergewricht zorgen gladde kraakbeenoppervlakken voor soepele bewegingen. Bij artrose neemt de dikte van deze kraakbeenlaag af, waardoor botoppervlakken dichter op elkaar komen te liggen. Dit kan leiden tot pijn, startklachten, kraken en functievermindering.

Wat zijn de meest voorkomende behandelingen van bij schouder artrose?

Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de functie van de schouder kunnen verbeteren:

  • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers om de symptomen te beheersen. Overleg dit met je huisarts of specialist.
  • Fysiotherapie: Oefeningen om de kracht en flexibiliteit van de schouder te verbeteren.
  • Injecties: Corticosteroïdinjecties kunnen verlichting bieden. De injectie wordt door een arts in het gewricht gespoten. 
  • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een schoudervervangende operatie noodzakelijk zijn.

Wat is de rol van de fysiotherapeut bij artrose van de schouder?

Bij artrose van de schouder helpt de fysiotherapeut een rol in het verlichten van klachten en het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Door middel van verschillende technieken helpen we je de schouder zo beweeglijk mogelijk te houden. Het liefst doen we dat met oefeningen zodat de spieren rondom de schouder sterk en soepel blijven om het gewricht te ondersteunen. Daarnaast kunnen we met technieken de schouder behandelen om het gewricht te mobiliseren.


Fysiotherapeuten kunnen met je meedenken hoe bepaalde activiteiten makkelijker zijn uit te voeren zonder dat de schouder (te) veel belast wordt. Met die tips & tricks hopen we dat je minder last hebt van de schouderartrose en hierdoor hobby, sport, passen op kleinkinderen, werk.. alles wat je graag doet beter kunt uitvoeren. 

Oefeningen bij schouder artrose.

  • Cirkelbewegingen: Sta rechtop of zit op een stoel. Laat je arm langs je lichaam hangen en maak kleine cirkels, eerst met de klok mee en daarna tegen de klok in. Herhaal dit 10 keer per richting.

  • Wandkruipen: Sta voor een muur en plaats je vingers tegen de muur. ‘Kruip’ met je vingers langzaam omhoog tot waar je kunt, houd even vast en kruip weer naar beneden. Herhaal dit 5 keer. Als je denkt verder omhoog te kunnen, doe dan een stap dichter naar de muur toe. 

  • Pendelen: Leun met één hand op een tafel voor steun en laat de andere arm ontspannen naar beneden hangen. Maak kleine slingerbewegingen met de arm, heen en weer, van links naar rechts. Doe dit 1 minuut per arm.

Veel gestelde vragen over schouder artrose.

Wat zijn symptomen van schouder artrose?

Bij artrose in de schouder voel je vaak pijn, vooral als je de schouder beweegt. Je schouder kan ook stijf aanvoelen, je kunt minder goed bewegen en soms hoor je een krakend geluid als je je schouder gebruikt.

Hoe weet ik of ik schouder artrose heb?

De diagnose shouder artrose wordt gesteld aan de hand van een röntgen-foto. 

Gaat schouder artrose over?

Artrose is op dit moment niet te genezen. 

Meer lezen?

Wil je je klachten eens bespreken met de fysio?

Maak gerust een afspraak om je klachten eens te bespreken met een van onze fysiotherapeuten. Ons team is gespecialiseerd in verschillende lichaamsregio’s en klachten. 

[forminator_form id="4008"]