Artrose.

Heup en knie.

Artrose is een veel voorkomende aandoening aan de gewrichten. Veel mensen met artrose kunnen last krijgen van de heup of knie.

Wij helpen mensen met artrose inzicht te krijgen in de situatie, makkelijker te bewegen en ondersteunen rondom een operatie bij artrose.

Fysiotherapie bij heup of knie artrose.

Artrose is een veel voorkomende aandoening aan de gewrichten. Het komt vaak voor bij mensen en kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan, zoals leeftijd, erfelijkheid, geslacht en overgewicht. Ook factoren zoals letsel aan de gewrichten door bijvoorbeeld sport of werk kunnen een rol spelen.

Bij artrose verandert het kraakbeen in de gewrichten. Dit komt doordat cellen in het kraakbeen veranderen en soms afsterven, waardoor het kraakbeen dunner wordt en beschadigd raakt. Ook andere delen van het gewricht kunnen worden aangetast, zoals het bot eromheen. Deze veranderingen kunnen pijn en stijfheid veroorzaken.

Hoewel artrose kan worden gezien op röntgenfoto’s, komt de mate van pijn en problemen niet altijd overeen met wat er op de foto te zien is. Dit betekent dat iemand met ernstige artrose niet altijd veel pijn heeft, en iemand met minder ernstige artrose veel pijn kan hebben.

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van artrose, zoals leeftijd, genetische aanleg en obesitas. Vrouwen hebben meer kans dan mannen om artrose te krijgen, en naarmate mensen ouder worden, neemt het risico op artrose toe. Biomechanische factoren, zoals een eerdere operatie aan het gewricht, letsels aan de gewrichten door ongevallen of zwaar werk, spelen ook een rol.

Het precieze proces dat leidt tot artrose is nog niet helemaal duidelijk. Artrose treedt op wanneer het kraakbeen in de gewrichten verandert. Dit kraakbeen wordt normaal gesproken onderhouden door chondrocyten, dit zijn cellen die ervoor zorgen dat nieuw kraakbeen wordt aangemaakt en beschadigd kraakbeen wordt gerepareerd. Echter, onder invloed van verschillende factoren, zoals veroudering en ontsteking, kan het evenwicht tussen aanmaak en afbraak verstoord raken.

Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen het kraakbeen, maar ook andere delen van het gewricht, zoals het bot eromheen, betrokken zijn bij het ontstaan van artrose. Kleine letsels in het bot, veroorzaakt door mechanische belasting, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. 

Welke klachten heb je bij heupartrose en knieartrose?

  • Pijn is het belangrijkste symptoom, vooral bij het begin van beweging en na langdurig gebruik. De pijn kan erger worden naarmate de dag vordert en kan ook optreden in rust of ’s nachts.
  • Stijfheid is vaak aanwezig, maar verdwijnt meestal na een paar minuten bewegen.
  • Zwellingen aan de randen van de gewrichten kunnen worden gevoeld en doen pijn bij aanraking.
  • Andere symptomen zijn een knarsend geluid bij bewegen, beperkingen in beweging en veranderingen in de lichaamshouding.

Het beloop van heup- en knieartrose varieert sterk per persoon:

  • Sommige mensen ervaren een milde vorm die niet erger wordt, terwijl anderen een vorm hebben die snel erger wordt.
  • Bij sommige mensen verbeteren de symptomen na verloop van tijd, terwijl anderen langdurig ernstige pijn hebben.
  • Over het algemeen is er een zwakke relatie tussen wat op röntgenfoto’s te zien is en hoe iemand zich voelt bij artrose.

Behandelmogelijkheden en organisatie van zorg bij heup- en knieartrose:

Stepped care: zorg die bij jou past

  • We maken gebruik van Stepped-caremodellen voor de behandeling van heup- en/of knieartrose. Deze modellen gebruiken verschillende behandelingen tegelijkertijd, zoals oefentherapie, educatie, en pijnstillers. Een operatie wordt pas overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn geweest.


Voorlichting en leefstijladviezen:

  • Fysiotherapeuten en artsen kunnen voorlichting geven over artrose en advies geven over leefstijlaanpassingen. Voor ouderen met artrose is het belangrijk om ook mantelzorgers te betrekken bij de voorlichting.


Oefentherapie:

  • Oefentherapie wordt altijd begeleid door een fysiotherapeut en gaat samen met voorlichting en leefstijladviezen. Tijdens en na de behandeling wordt advies gegeven over het behouden van een actieve leefstijl. Met oefeningen wordt aandacht gegeven aan de spieren rondom de heup en knie, maar wordt ook gewerkt aan de algehele conditie. Oefeningen kunnen op onze locaties worden gevolgd. Je kunt ook een oefenschema van ons krijgen waardoor je oefeningen thuis kunt uitvoeren.

Gewicht verliezen:

  • Overgewicht kan de klachten bij artrose verergeren. Gewichtsvermindering kan pijn verminderen, zelfs een kleine vermindering van 5% kan al helpen bij knieartrose. Bij overgewicht kan de huisarts doorverwijzen naar een diëtist voor dieetadvies.

Hulpmiddelen en aanpassingen:

  • Loop- en beweeghulpmiddelen kunnen worden geadviseerd bij beperkingen in het lopen. Daarnaast kunnen aanpassingen in de thuis- of werksituatie, zoals een verhoogd toilet of beugels, helpen bij dagelijkse activiteiten.

Behandeling met pijnstillers

  • Medicijnen kunnen worden voorgeschreven door verschillende zorgverleners, zoals huisartsen of medisch specialisten. De behandeling begint vaak met paracetamol voor pijnverlichting, maar soms zijn sterkere pijnstillers nodig, zoals NSAID’s of tramadol. Injecties met corticosteroïden kunnen ook worden overwogen bij knieartrose.

Chirurgische behandeling, een operatie

  • Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een gewrichtsvervangende operatie van de knie of heup worden overwogen. Voor en na de operatie kan oefentherapie worden toegepast om het herstel te bevorderen.


De behandeling van heup- en knieartrose vraagt een individuele aanpak, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van jou. Samenwerking tussen verschillende zorgverleners is essentieel voor een effectieve behandeling en zorg. Uiteindelijk maak je de keuze voor een operatie samen met een orthopeed. 

De rol van de fysiotherapeut is afhankelijk van jouw hulpvraag en mate van klachten.

  • Korte voorlichting en begeleiding: Als je meer wilt weten over je aandoening, de symptomen, en hoe je beter kunt bewegen en functioneren, kan een therapeut je helpen met advies, instructies en praktische tips. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je situatie en hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen.
  • Begeleiding bij oefenen en activiteiten: Soms heb je meer ondersteuning nodig bij het uitvoeren van oefeningen en het behouden van een actieve levensstijl. Een therapeut kan je hierbij helpen, vooral als je moeite hebt om zelfstandig een trainingsprogramma te volgen of als je behoefte hebt aan advies over zelfmanagement en sociale steun.
  • Intensieve begeleiding: Als je moeite hebt met dagelijkse activiteiten vanwege je artrose, kan langdurige begeleiding nodig zijn. Dit kan vooral het geval zijn als je andere gezondheidsproblemen hebt die het herstel kunnen vertragen, of als je moeite hebt met het omgaan met de klachten.
    Begeleiding voor en na een operatie: Als je een operatie aan je heup of knie nodig hebt, kunnen we met voorlichting, advies en oefeningen voor en na de ingreep. Dit kan je helpen om je beter voor te bereiden op de operatie en sneller te herstellen na de ingreep.


Vergoeding fysio bij artrose:

Eenmalig worden 12 behandelingen per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. De fysio bespreekt hoeveel behandelingen vermoedelijk nodig zijn. 

Houdt er rekening mee dat het eigen risico aangesproken wordt door de zorgverzekeraar bij artrose zorg bij de fysiotherapeut. 

Afspraak maken voor fysiotherapie bij artrose van heup of knie?

Je bent van harte welkom om je klachten te bespreken met een van onze fysiotherapeuten. We helpen je graag met een passend plan om zo goed mogelijk te leven met artrose. 

Je hebt hier geen verwijzing van een arts voor nodig. 

[forminator_form id="4008"]