Mogelijk heb je al langere tijd van een pijnlijke elleboog. Veel mensen krijgen langzaam aan steeds meer elleboogklachten tijdens sporten als padel, tennis en volleybal.
Maar ook in alle dagelijkse activiteiten zoals het oppakken van een waterkoker kan veel pijn geven.
Heb je hulp en een plan nodig om van je klachten af te komen? We helpen je graag.
Wij hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract afgesloten.
Ben je verzekerd voor fysiotherapie dan regelen wij de declaratie met jouw zorgverzekeraar. Wel zo makkelijk.
Als je geen verzekering (meer) hebt dan betaal je de behandeling zelf. Je krijgt de factuur via e-mail door infomedics. Je hoeft niet direct te betalen.
Meer weten over onze tarieven : Vergoeding en Tarieven
Elleboogklachten zijn vaak een probleem bij sporters, mensen die veel dezelfde bewegingen maken in bijvoorbeeld het werk, en ouderen. De klachten kunnen variëren van lichte irritatie tot chronische pijn die het dagelijks functioneren en sport flink kan belemmeren.
Elleboogklachten ontstaan vaak door overbelasting of trauma. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
Overbelasting door steeds die zelfde beweging
Activiteiten die de elleboog herhaaldelijk belasten, zoals tennis, golf, schilderen of typen, kunnen leiden tot overbelasting. Bij een tenniselleboog (laterale epicondylitis) ontstaat pijn aan de buitenkant van de elleboog door intensief gebruik van de onderarmspieren. De golferselleboog (mediale epicondylitis) geeft juist pijn aan de binnenzijde van de elleboog.
Acute Letsels en Trauma
Een plotselinge val of harde klap kan de banden, spieren of pezen rond de elleboog beschadigen. Dergelijke trauma’s kunnen leiden tot verstuikingen of ontwrichtingen en vereisen vaak directe medische aandacht.
Veroudering en Gewrichtsaandoeningen
Met het ouder worden, verliezen spieren en pezen hun elasticiteit, wat kan leiden tot elleboogklachten. Artrose en reumatoïde artritis, beide aandoeningen die de gewrichten aantasten, kunnen eveneens klachten in de elleboog veroorzaken.
Elleboogklachten gaan gepaard met verschillende symptomen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de blessure:
Pijn en Stijfheid
Dit zijn de meest voorkomende klachten. De pijn kan scherp of dof zijn, en wordt vaak verergerd door bepaalde bewegingen of activiteiten, zoals het heffen van een object of het maken van een draaibeweging.
Zwelling en Roodheid
Bij ontsteking of letsel kunnen zwelling en roodheid rond het ellebooggewricht optreden. Dit duidt vaak op een acute blessure of infectie.
Verminderde Mobiliteit
Bewegingsbeperking kan optreden wanneer spieren, pezen of gewrichten worden beschadigd. Dit bemoeilijkt dagelijkse handelingen zoals het optillen van een kopje koffie of het aan- en uitkleden.
Krachtverlies
Bij ernstige elleboogklachten kunnen mensen moeite hebben met het vasthouden van voorwerpen. Krachtverlies kan een teken zijn van spier- of peesbeschadiging.
Elleboogklachten ontstaan vaak door overbelasting, zoals bij herhaalde bewegingen, of door letsel, zoals een val. Ook ouderdom en aandoeningen zoals artrose kunnen klachten veroorzaken.
Lichte klachten kunnen binnen enkele weken verbeteren met fysiotherapie.
Ernstigere blessures of chronische klachten kunnen maanden duren voordat de klachten minder worden.
Ja, rekoefeningen en krachttraining voor de onderarm en elleboogspieren helpen bij herstel. Een fysiotherapeut kan een op maat gemaakt oefenprogramma ontwikkelen.
Ja, shockwave-therapie kan de doorbloeding stimuleren en weefselherstel bevorderen, vooral bij chronische klachten zoals een tennis- of golferselleboog.
Vermijd activiteiten die pijn verergeren, vooral repetitieve bewegingen of zware belastingen.
Als de klachten langer dan een paar weken aanhouden of verergeren, kan een fysiotherapeut helpen met diagnose en behandelplan om herstel te versnellen.
Veel klachten kunnen met de juiste behandeling en revalidatie volledig genezen. Chronische aandoeningen kunnen echter langdurige zorg en preventieve maatregelen vereisen.
💬 Geen antwoord gevonden op je vraag? Neem contact met ons op via de telefoon of e-mail.
💙 Benieuwd naar ervaringen van anderen? Je leest ze hier.
Review april 2024: Prettige en terzake kundige behandeling. Met duidelijkheid en humor.
Maak een afspraak voor jouw elleboogklachten.
Bevlogen fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, jaren ervaring en een nuchtere kijk op klachten.
Voor elke klacht is er een therapeut. Ons gevarieerde team denkt graag met je mee.
Welkom bij FysioVogelzang!
Ma: 08:00 – 19:00
Di: 08:00 – 18:00
Wo: 08:00 – 21:00
Do: 08:00 – 20:00
Vrij: 08:00 – 17:00