Fysiotherapie voor knieklachten.

Knieklachten kunnen een grote impact hebben op onze mobiliteit en levenskwaliteit. Of het nu gaat om een sportblessure, artrose of een andere aandoening, het beperkt ons vermogen om vrij te bewegen en kan dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Ons team (sport) fysiotherapeuten staat voor je klaar duidelijkheid te geven en met jou aan een oplossing te werken. 

Waar kunnen we je mee helpen?

De meniscus, een kraakbeenachtige schijf in de knie, speelt een cruciale rol bij schokabsorptie en stabiliteit van het kniegewricht. Meniscusletsels komen vaak voor en worden vaak veroorzaakt door plotselinge bewegingen, overbelasting of trauma aan de knie.  

Oorzaken meniscusletsel:

  1. Trauma: Snelle draaibewegingen of plotselinge verdraaiingen van de knie kunnen leiden tot een meniscusscheur.
  2. Overbelasting: Herhaalde buig- en strekbewegingen van de knie, zoals die vaak voorkomen bij sporten die veel kniestress veroorzaken, kunnen geleidelijke slijtage en beschadiging van de meniscus veroorzaken.


Symptomen:

  1. Pijn: Pijn aan de zijkant of in het midden van de knie, vooral bij bewegingen zoals hurken, knielen of draaien.
  2. Zwelling: Ophoping van vocht in de knie na letsel, vaak vergezeld van stijfheid.
  3. Beperkte beweging: Moeite met het volledig buigen of strekken van de knie.
  4. Gevoel van blokkade: Het gevoel alsof de knie vastzit of blokkeert tijdens beweging.


Fysiotherapie bij een meniscusblessure

Fysiotherapie speelt een grote rol bij het herstel van meniscusletsel en kan het herstelproces aanzienlijk versnellen.

  1. Onderzoek en behandelplan: Je knie wordt onderzocht door een van onze (sport)fysio’s. Na het onderzoek kan de fysiotherapeut je vertellen of je klachten komen door letsel aan de meniscus. In sommige gevallen willen we meer onderzoeken om het zeker te weten. We kunnen op de praktijk dan een echo maken van je knie. Het kan ook voorkomen dat we je adviseren om een MRIscan te laten maken om de ernst van je klachten te bepalen.
  2. Bewegen: Fysiotherapie omvat oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken, waardoor de stabiliteit en ondersteuning worden verbeterd en de beweeglijkheid wordt verbeterd. 
  3. Coördinatie en Balans: Je coördinatie kan verstoord zijn als je klachten hebt aan je meniscus. Daarom is het goed om te werken aan het verbeteren van de coördinatie en balans om herhaling van het letsel te voorkomen.
  4. Advies: Klachten aan je meniscus kunnen enige tijd duren. Vooral vlak na het oplopen van deze blessure kan je niet alles even goed doen. We geven je graag advies over wat wel en niet verstandig is en wanneer je kunt denken aan bijvoorbeeld het hervatten van je sport en/of hobby. 

De kans is groot dat je te maken hebt met patellofemorale klachten.


En daarin ben je niet alleen. Deze klacht komt erg veel voor.

 

Wat Zijn Patellofemorale Klachten?

Patellofemorale klachten zijn problemen die ontstaan in het gebied rondom de knieschijf en het bovenbeen. Deze klachten kunnen zich uiten als pijn aan de voorkant van de knie, vooral tijdens bewegingen zoals traplopen, hurken, hardlopen of zelfs gewoon lang zitten. De knieschijf, ook wel patella genoemd, beweegt normaal gesproken soepel in een groeve op het dijbeen (femur), maar soms kan er wrijving of irritatie optreden, wat kan lijden tot pijn. 

 

Kan fysiotherapie helpen bij patello-femorale klachten?

Ja.😃

In de meeste gevallen verdwijnen klachten door een aanpassing van je activiteiten en een programma met oefeningen

We zien in onze praktijk veel mensen met pijn aan de voorkant van de knie. Dat wil niet zeggen dat iedereen dezelfde behandeling moet ondergaan. Het is daarom goed om de klachten te bespreken en een onderzoek te laten doen door de fysiotherapeut. Hij kan je vertellen wat je het beste kunt doen om je klachten te verhelpen. 

Heb je pijn of ongemak net onder je knieschijf, vooral tijdens bewegingen die veel impact hebben op je benen, zoals springen of rennen?

Dat kan een teken zijn van patellapees klachten, ook wel Jumper’s Knee genoemd. Je merkt deze pijn vaak tijdens of na het sporten, maar soms kan het zelfs tijdens dagelijkse activiteiten optreden.

Andere symptomen die je wellicht herkent, zijn (soms) zwelling en een lichte zwakte in je knie. Het kan voelen alsof je knie niet helemaal ‘stabiel’ aanvoelt, en je kunt een lichte stijfheid ervaren na rustperiodes zoals zitten of slapen.

 

Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk om een juiste diagnose te krijgen. De fysio zal je knie onderzoeken en luisteren naar je klachten om te bepalen of het inderdaad om patellapees klachten gaat. We gebruiken in dit geval graag echografie als hulpmiddel bij de diagnostiek.

Echografie is een techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om beelden van de pees te creëren. Deze beelden kunnen helpen om eventuele afwijkingen in de patellapees en de omliggende structuren, zoals ontstekingen of verdikkingen, zichtbaar te maken. De diagnose wordt hierdoor nauwkeuriger. 

 

Verschillende behandelingen patellapees klachten bij FysioVogelzang

  1. Oefentherapie: Dit is een essentieel onderdeel van de behandeling.
    De focus ligt op het optimaliseren van de spieren rondom de knie en het optimaliseren van de functie van de patellapees. De juiste oefeningen kunnen helpen om de spanning op de patellapees te verminderen en de knie te stabiliseren.

  2. Shockwave-therapie: Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven om de doorbloeding te verbeteren en het genezingsproces te stimuleren. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in het gebied rond de patellapees.

  3. EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse): Dit is een modernere benadering waarbij echografie wordt gebruikt om een dunne naald nauwkeurig naar het aangetaste gebied te leiden. Vervolgens wordt lichte elektrische stroom toegediend om het herstelproces te bevorderen en weefselregeneratie te stimuleren. 
    Voor EPTE ben je bij Thiemen aan het juiste adres! 

Wanneer je last hebt van pijn aan de binnenkant van je knie, kan dat wijzen op een beschadiging van de binnenband, ook wel de mediale collaterale band🤓 genoemd. Aan de andere kant, als de pijn zich concentreert aan de buitenkant van je knie, is er mogelijk sprake van een letsel aan de buitenband, ook wel de laterale collaterale band genoemd. Deze banden spelen een cruciale rol in het stabiliseren van je knie en het voorkomen van extreme zijwaartse bewegingen van de knie.

Bij een binnenbandletsel kun je pijn ervaren aan de binnenkant van je knie, soms is er sprake van zwelling en gevoeligheid. Je kunt ook merken dat je knie instabiel aanvoelt, vooral wanneer je probeert te bewegen of te draaien.

Bij een buitenbandletsel aan de zijkant van je knie kunnen vergelijkbare symptomen optreden: pijn, zwelling en gevoeligheid. Je knie kan ook onstabiel lijken, vooral wanneer je probeert te lopen of zijwaartse bewegingen maakt.

Een veelvoorkomend symptoom van een kruisbandblessure is een knappend geluid op het moment van het letsel, gevolgd door ernstige pijn en zwelling. Je kunt moeite hebben met lopen of je knie volledig strekken. Je knie kan instabiel aanvoelen, alsof deze ‘doorzakt’. 

Lees verder op deze pagina: Gescheurde Kruisband

Bij artrose in de knieën wordt het kraakbeen dat de uiteinden van de botten bedekt, geleidelijk dunner en kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit leidt tot wrijving tussen de botten en veroorzaakt pijn, stijfheid en beperkingen in beweging.

Knie-artrose kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder pijn die verergert tijdens activiteit en verlicht wordt bij rust. Het kan moeilijk zijn om je knie volledig te buigen of te strekken, en je kunt een knisperend geluid of sensatie voelen bij beweging. Zwelling kan ook voorkomen als reactie op de ontsteking in het gewricht.

De diagnose artrose wordt gesteld aan de hand van een röntgenfoto. 

FysioVogelzang helpt je met advies over hoe om te gaan met de pijnklachten in het dagelijks leven. Wat kan je het beste (blijven) doen? En zijn er dingen waar je iets in kunt aanpassen? Dat is de rol van de fysiotherapeut. 

Daarnaast zal de fysio van FysioVogelzang je helpen met oefeningen om de spieren rondom het kniegewricht zo sterk en vitaal mogelijk te houden. Dit draagt bij aan de conditie van de knie en heeft een bewezen positief effect op de klachten. 

Een knieprothese, ook wel bekend als knie-arthroplastiek, omvat het vervangen van beschadigd kraakbeen en bot in het kniegewricht door een kunstknie.

 

Fasen van Fysiotherapie na Knieprothese:

  1. Direct Na de Operatie: In de beginfase richt de fysiotherapeut zich op het verminderen van zwelling en pijn, evenals het aanmoedigen van voorzichtige bewegingen om de doorbloeding te stimuleren.

  2. Herwinnen van Beweging: Na verloop van tijd worden bewegingsoefeningen geïntroduceerd om de buiging en strekking van de knie te verbeteren. Deze oefeningen helpen om het gewricht soepel te houden.

  3. Spierversterking: Het opbouwen van de kracht van de spieren rondom de knie is van groot belang om stabiliteit en ondersteuning te bieden aan het nieuwe gewricht. 

  4. Gewichtsdragende Oefeningen: Naarmate de knie sterker wordt, zal de focus verschuiven naar oefeningen die de knie voorbereiden op belasting en geleidelijk aan het gewicht van het lichaam laten dragen.

  5. Functionele Training: We helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals lopen, buigen en traplopen om het vertrouwen in het nieuwe kniegewricht te vergroten.

Is het niet mogelijk om op de praktijk te komen? 

 

Dan komen we bij je thuis en beginnen we daar met het herstel na de operatie. 

Fysiotherapie voor kniepijn.

Kniepijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overbelasting, letsel, slijtage of onderliggende medische aandoeningen. Al onze fysiotherapeuten hebben affiniteit met de knie en kunnen jou helpen aan een duidelijke diagnose en behandelplan.

Kniepijn behandelen FysioVogelzang Onze fysiotherapeuten zullen niet alleen de symptomen behandelen, maar ook de onderliggende oorzaak van uw kniepijn aanpakken om duurzame resultaten te bereiken. Onze behandelingen bestaan uit:

  1. Evaluatie en Diagnose: Onze deskundige fysiotherapeuten zullen een grondige evaluatie uitvoeren om de bron van uw kniepijn te identificeren. We bespreken je klachten  en voeren lichamelijke onderzoeken uit om een nauwkeurige diagnose te stellen. Als we twijfelen aan letsel maken we bij ons op de praktijk direct een echo van de knie. Zo kunnen we zien of er iets beschadigd is of niet.

  2. Individueel Behandelplan: Op basis van de diagnose stellen we een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op jouw specifieke situatie en doelen. Ons doel is om uw kniepijn te verminderen, je mobiliteit te verbeteren en je helpen zodat je pijnvrij jouw dagelijks leven en sport kan uitvoeren.

  3. Oefentherapie: We gebruiken gerichte oefeningen en revalidatieprogramma’s om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie te verbeteren. Dit helpt bij het herstellen van je bewegingsbereik en het voorkomen van toekomstige knieproblemen.

  4. Advies en Educatie: Voorkomen is beter dan genezen. Wat kan je het beste (blijven) doen om de kans om opnieuw knieklachten te krijgen zo klein mogelijk te houden?

kniepijn revalidatie

We helpen je graag aan een oplossing voor je knieklachten.

[forminator_form id="4008"]