Fysiotherapie

Whiplash gerelateerde klachten (wad)

Een whiplash is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. Over het algemeen is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorovergebogen. Als gevolg hiervan kunnen klachten aan de nek, hoofd en schouder optreden.

whiplash fysiotherapie groningen
fysiotherapie groningen fysiotherapeut groningen

Bij een whiplash wordt het hoofd, meestal onverwacht, hevig heen en weer geschud, zonder dat het ergens tegen aan botst. Bezoek altijd een arts na een ongeval.

fysiotherapie groningen fysiotherapeut groningen

Een whiplash kan optreden tijdens aan ongeval maar ook bij sport. Doordat het hoofd snel veranderd van positie kunnen structuren rondom de nek veel pijn geven.

fysiotherapie groningen fysiotherapeut groningen

In de medische wereld wordt de term whiplash steeds minder vaak gebruikt. De term die nu gebruikt wordt is Whiplash Associated Disorder (WAD).

fysiotherapie groningen fysiotherapeut groningen

De meest voorkomende klachten zijn pijn in rust en bij bewegen, concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor licht en geluid.

De gevolgen van een whiplash kunnen lang duren. Ook als er geen schade is.

De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Het grootste deel van de mensen herstelt binnen zes maanden. De helft van de mensen zijn na 2 jaar weer klachtenvrij. Ongeveer 50% houdt blijvend klachten.

Fysiotherapie bij WAD

Fysiotherapie bij Whiplash

Het is van belang bij fysiotherapie voor whiplashklachten dat we jou van inzicht voorzien. We willen je leren zelfstandig om te gaan met je klachten, en dat je weet hoe je deze kan beïnvloeden. De duur van de behandeling verschilt per persoon, het is mede afhankelijk welke klachten er zijn en hoelang deze al aanwezig zijn. In eerste instantie is de fysio behandeling er op gericht dat de pijn verminderd, na een paar dagen tot weken wordt vooral ingezet op de functie van de nek en de daarbij behorende activiteiten. De fysiotherapie is zo ingericht dat we veel gaan oefenen. Hierdoor leert je lichaam het snelst te herstellen en weer goed te functioneren. 

Whiplash:

  • Graad 0 : Geen klachten
  • Graad 1: Er is sprake van pijn en stijfheid van de nek
  • Graad 2: Nekklachten en beperking in beweging
  • Graad 3: Nekklachten en uitvalsverschijnselen
  • Graad 4: Er is sprake van een breuk.
fysio vogelzang

Hoe wij helpen

Neem contact met ons op voor fysiotherapie. Je kunt je afspraak zelf in onze agenda plannen. Wel zo makkelijk.