Voorste kruisband revalidatie?

knieklachten fysio

Geen tegenstander in de buurt

1 op de 3000 mensen, zo vaak komt een scheur van de voorste kruisband (VKB) voor. De meeste blessures aan de VKB ontstaan als er geen lichamelijk contact is met iemand anders. Onderzoek laat zien dat de meeste blessures ontstaan na het veranderen van richting of het landen na een sprong.

Een scheur van de kruisband

De kans dat de kruisband scheurt wordt groter bij een tegendraadse rotatie van het bovenbeen ten opzichte van het bovenbeen. Vaak valt het onderbeen naar binnen terwijl de heup naar buiten draait. Bij grote krachten kan de kruisband dan scheuren. Bij een scheur hoort de patient een scheurend geluid of een luide knap. Het oplopen van een VKB-ruptuur heeft grote gevolgen voor het functioneren van de knie.

Diagnose VKB-letsel

De meeste VKB-letsels ontstaan tijdens sport. Maar het kan ook voorkomen dat door een ongeluk of val de kruisband scheurt. Het vastellen van de diagnose voorste kruisband scheur wordt gedaan aan de hand van lichamelijk onderzoek en aanvullend een MRI-scan. De diagnose is in beginsel lastig te stellen. Dit komt doordat de spieren niet goed kunnen ontspannen en er zwelling in en rond de knie kan zitten. Hierdoor worden de testen die gedaan worden minder betrouwbaar. Na verloop van tijd, wanneer de pijn minder aanwezig is zal de patient de knie weer willen gebruiken maar merkt dan onder andere dat deze instabiel is, het gevoel van wegzakken is een veel genoemd symptoom.

Welke opties zijn er?

Heel veel. Het belangrijkste is: wat heb jij nodig? Wil je weer kunnen sporten of heb je een grote tuin? Misschien moet je veel traplopen voor je werk. Afhankelijk van het probleem en jouw levenssituatie helpt de fysiotherapeut je met een behandeling. In veel gevallen gaat hij met je aan de slag om de knie sterker en mobieler te maken. Het kan ook zijn dat je voldoende hebt aan een paar goede adviezen die je zelf kan meenemen in je dagelijks leven. In bepaalde gevallen willen wij graag overleg met je orthopeed of huisarts.

Hoe ziet het traject er uit?

Revalideren kost tijd. Veel tijd. Een goed traject bestaat minimaal uit 9 maanden krachttraining van de knie, maar ook van de rest van je lichaam. Wil je op competitie-niveau kunnen sporten? Dan kan revalideren zelfs een jaar in beslag nemen. Wij maken gebruik van protocollen. Deze protocollen geven aan hoe je knie er voor staat en of we een stapje verder kunnen in je traject.  Vlak na je operatie kan je pijn hebben. Ook wil de knie niet goed bewegen. We beginnen rustig met het mobiliseren van je kniegewricht. Dit doen we met fysiotherapeutische technieken maar ook met oefeningen. Je zult merken dat je snel weer wat mobieler wordt. Op geleide van wat jij kunt bouwen we samen de oefeningen uit. We zien elkaar 2x per week op de praktijk, maar ook thuis kan je veel doen om zo goed mogelijk te herstellen. In grote lijnen is het traject redelijk te voorspellen, toch verschilt het per individu hoe snel een bepaalde fase gaat. Je fysiotherapeut zal je hierin begeleiden.

Gijsbert volgt met enige regelmaat aanvullende scholing voor knie-revalidatie. Zo heeft hij een masterclass in voorste kruisband revalidatie afgerond en voert hij echografisch onderzoek uit van de knie. 

Wil je contact met ons opnemen met een vraag over jouw voorste kruisband?
Aarzel dan niet, vragen mag altijd. Je zit nergens aan vast. 💙

Stuur gerust een bericht. We denken graag met je mee.

Stuur e-mail
Bezig met versturen

Ook jouw fysio in Groningen?

Benieuwd wat je voor jou kunnen betekenen? We helpen je graag in een van onze vestigingen in de stad Groningen!