Een triggerpoint is een overgevoelige en verharde plek midden in een spier. Deze kan worden gevoeld in een strakke band in de spier. Een triggerpoint bestaat uit aparte spiervezels Triggerpoint behandelingdie zijn verkrampt. Een goed functionerende spier heeft on- en aanspanning nodig om voedingstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. Door verkrampte spiervezels kan een spier deze functie niet meer goed uitvoeren, waardoor de afvalstoffen die de spier produceert niet goed kunnen worden afgevoerd. Hierdoor raakt de spier verzwakt en nemen omliggende spieren de taak van de verzwakte spier over. Deze omliggende spieren zijn hier echter niet voor gemaakt en in deze spieren kunnen op die manier ook triggerpoint ontstaan.

Hoe ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manier ontstaan. Vaak zijn triggerpoints het gevolg van langdurige overbelasting van een bepaalde spier. Dit kan al gebeuren door een langdurig verkeerde zit- en of stahouding. Triggerpoints kunnen ook ontstaan door een acute verkeerde beweging of juist een periode van langer durende afwezigheid van beweging zoals gips na een botbreuk. Zelfs stress kan triggerpoints doen ontstaan.

Hoe uit een triggerpoint zich

Een triggerpoint kan zich uiten in pijn en stijfheid op een lokale plek, maar kan ook ergens anders in het lichaam pijn geven. Dan spreken we van uitstralende pijn, ook wel referred pain genoemd. Druk op deze triggerpoints provoceert de voor u bekende pijn. Deze uitstralende pijn kan worden ervaren als doofheid of tintelingen in het betreffende gebied. 

Wat kan Fysio Vogelzang voor u betekenen?Na het in kaart brengen van de oorzaak van uw pijnklachten en de locatie van de triggerpoints is de therapie erop gericht de normale spierstofwisseling te herstellen. Tijdens de behandeling worden de strakke banden in de spier losgemaakt wat ervoor zorgt dat de spier weer beter kan ontspannen. Een zeer effectieve behandelmethode is dry needling. Er zijn echter ook andere manuele technieken zoals frictioneren, manuele druk of rekkingen om deze vermindering van de triggerpoint te bewerkstelligen. Fysio Vogelzang vindt het belangrijk om samen met u te kijken door welke factoren de triggerpoints in stand worden gehouden en wat eraan kan worden gedaan om dit in de toekomst te voorkomen. 


 

Wilt u meer informatie of denkt u dat een triggerpoint bij u voor klachten zorgt? Neem gerust contact op met de praktijk. Uw fysiotherapeut helpt u, ook telefonisch, graag verder.