Thuiswerk-tips

Dit is de pees die de kuitspier met de hak verbindt. Deze pees is te vergelijken met een springveer. Het kan enorme krachten leveren en incasseren. Pijn aan de achillespees kan erg vervelend zijn en ervoor zorgen dat je buitenspel staat op je werk of in de sport.

0
Jaren ervaring
0 +
Uitgevoerde behandelingen
0
Onze beoordeling

's Ochtends en na het sporten

Achillespees klachten treden vaak op bij (hard)lopen. Je merkt een pijnlijk gevoel aan de achterkant van je onderbeen. De achillespees verbindt de kuit met de hiel. Achillespeesklachten uitten zich vaak in de ochtend na het opstaan, dit komt doordat de pees niet goed doorbloed is en in de ochtend stijf is. Als de achillespees is opgewarmd gaat het doorgaans beter. In een later stadium van de achillespeesblessure kunnen de klachten ook in rust aanwezig zijn. De achillespees heeft een functie dat te vergelijken valt met een springveer. De pees zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet goed gecontroleerd wordt bij het neerkomen van de voet bij een landing na een sprong of sprint.

Pezen houden niet van verandering

De meeste peesklachten ontstaan na overbelasting, vooral als er plotseling een hogere belasting van de pees wordt gevraagd (denk aan het hervatten van training na de zomerstop). Kenmerkende klachten bij een achillespeesblessure zijn:

  • Stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd.
  • Milde pijn na training of hardlopen. De pijn kan geleidelijk erger worden.
  • Perioden van – soms heftige – pijn in de pees, gedurende een paar uur na het hardlopen.
  • Ongeveer zes centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen verbonden is, is de pees (vooral ’s morgens) gevoelig.
  • De pees kan dikker zijn dan de pees in het andere been.
  • Pijn in rust, ook als er geen inspanning is geleverd.
achillespeesblessure fysio groningen

Richt je op de functie niet op het uiterlijk!

Elke pees heeft zijn eigen verhaal. Een verdikte achillespees hoeft geen pijn te geven, en zo kan een 'normale' pees veel pijn geven. Een goed functionerende pees zal het minst pijn geven.

Oefening op de trap?

De oefening op de trap is een bekende. Toch is het niet altijd goed om daarmee te starten. Iedereen heeft zijn eigen instapniveau.

Echografie

In onze praktijk maken we gebruik van echografie. We bekijken de pees en omliggende structuren. Dit kan waardevolle informatie geven over jouw situatie en het behandelplan specifieker opstellen.

Haal de piek uit je belasting

In het begin van je klachten helpt het om de piekbelasting te verlagen. Sprint iets minder hard, of spring net wat minder krachtig.

Jouw fysio voor achillespeesklachten

We begrijpen dat klachten je dagen negatief kunnen beïnvloeden. Achillespeesklachten fysiotherapie kan helpen. Wee kunnen verschillende behandel- en onderzoekstechnieken gebruiken. We zetten ons in om je klachten zo goed mogelijk in beeld te krijgen om vervolgens een passende behandeling voor te stellen. 

fysio vogelzang

Ons stappenplan.

Onderzoek

We gaan op zoek naar de oorzaak van je klacht.

Uitleg

We leggen uit wat jouw klacht betekent.

Mobiliseren

Het is belangrijk dat je goed kan bewegen.

Oefeningen

Jij oefent gericht richting jouw doelstelling.

Nazorg

Vragen of terugval? Wij helpen je!

Specialist op pees revalidatie

Fysiotherapeut Gijsbert heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de behandeling van peesklachten. Helemaal bij peesklachten is er geen vast protocol te bedenken. Het is erg belangrijk om jouw situatie in kaart te brengen. Wanneer heb je klachten, hoe lang al? Hoe reageert je pees op traplopen? Waarom kan jij wel hardlopen, maar niet fietsen door deze achillespeesblessure? We helpen je inzicht te geven in je klacht, en maken een programma waarbij jij je prettig voelt en zo snel weer kan doen wat je het liefst wil doen! 

Extra mogelijkheden in onze praktijk voor fysiotherapie bij peesklachten zijn:

Wat wil jij weer kunnen doen?

Een achillespeesblessure kunnen onze dagelijkse bezigheden en hobby’s flink belemmeren. We vinden het daarom belangrijk om te weten wat je nu niet kan doen door jouw klachten. We proberen onze behandelingen zo vorm te geven dat we continue aan jouw doel werken.

fysiotherapeut groningen

Afspraak fysiotherapie voor achillespeesblessure.

Onze gemotiveerde fysiotherapeuten helpen je graag! Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Achillespeesklachten halen de explosiviteit uit je benen.