Rugklachten

Van de gehele wereldbevolking ervaart 70 tot 85 procent wel eens rugklachten. Doordat mensen steeds ouder worden is de verwachting dat dit percentage alleen nog maar zal toenemen. In Nederland geldt voor 44 procent van de bevolking dat zij te maken hebben met rugklachten. U bent dus zeker niet de enige met die wel eens rugklachten kan hebben. Klachten aan de lage rug kunnen worden ingedeeld in verschillende fasen:

Acute rugklachten (0 - 6 weken) 

Subacute rugklachten (7-12 weken)

Chronische rugklachten (12> weken)

Over het algemeen gaan rugklachten vanzelf over! 

Rugklachten kunnen een specifiek of aspecifiek karakter hebben. Specifieke rugklachten zijn pijnklachten met een specifiek lichamelijke oorzaak. Een hernia of slijtage van de wervelkolom is hier een voorbeeld van. Maar bij verreweg de meeste gevallen wordt er gesproken over aspecifieke rugklachten. Deze aspecifieke klachten gaan vaak binnen enkele dagen vanzelf over. Bij deze klachten gaat het meestal over pijn tussen de onderste ribben tot aan de bilplooien waarbij eventueel sprake is van uitstraling naar het been. Uitstraling naar het been betekent dus lang niet altijd dat er sprake is van een hernia!

Behandeling

Veel zitten, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor of in auto, zwaar lichamelijk werk, zoals veel bukken en zwaar tillen en onvoldoende beweging, dit zorgt voor minder sterke spieren die de rug ondersteunen. Maar ook overgewicht of langdurige stress wat voor extra spanning in de rug zorgt zijn factoren waardoor rugklachten kunnen ontstaan.

 

Wat de oorzaak ook is, de fysiotherapeut kan beoordelen wat het beste voor uw rug is. Nadat er een nauwkeurig onderzoek is gedaan naar alle structuren die met uw rug te maken hebben, stelt de fysiotherapeut een behandelplan voor. Wist u dat dit vaak neerkomt op advies en voorlichting over het ontstaan van de klacht? Daarnaast leren we u aan hoe u de klachten zo snel mogelijk kan verminderen. 

Naast het geven van advies en voorlichting over uw rugklacht kunnen wij verschillende behandelmethodes toepasen. U kunt hierbij denken aan Dry Needling, het doen van oefeningen, mobilisaties, triggerpoint behandeling en medical tape.