NeuroKinetic Therapy

NeuroKinetic Therapy – FysioVogelzang Groningen

“Ik ben al bij zoveel mensen in behandeling geweest, maar mijn klachten komen altijd weer terug”.

Komt deze zin u bekend voor? Dan bent u helaas een van de velen die last heeft van een klacht waarvan de oorzaak niet is opgelost. We hebben het hier over fysieke klachten die het dagelijks leven beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een lage rugklacht die maar blijft terugkomen. U heeft hier waarschijnlijk al training – therapie – pijnstillers en adviezen voor gekregen. Vol goede moed ging u er weer tegenaan maar toch moet u concluderen dat de klachten iedere keer langzaam weer terug komen. Ligt dit dan aan uw eigen beweeggedrag? Waarschijnlijk wel. Maar doet u dat bewust? Waarschijnlijk niet.

NeuroKinetic Therapy veronderstelt dat spieren niet op de juiste manier met elkaar samenwerken. In onze hersenen worden beweegpatronen opgeslagen die ervoor zorgen dat de benodigde spieren op het juiste moment aan- en ontspannen. Voor iedere beweging; fietsen, zwemmen, lopen, is zo’n beweegpatroon opgeslagen. Dit patroon blijft bestaan totdat het verstoord raakt.

Een verstoring van het beweegpatroon kan zich voordoen wanneer het lichaam gedwongen wordt een andere manier van bewegen aan te nemen. Wanneer u bijvoorbeeld door uw enkel bent gegaan zult u een aantal dagen tot weken moeizaam lopen. Op de lange termijn kan het brein deze ‘nieuwe’ manier van lopen als normaal gaan zien, ondanks dat er dan spieren gebruikt worden die van origine niet bedoeld zijn om die bepaalde beweging te maken.

Uit het compensatie-gedrag is in de hersenen dus een nieuw (verkeerd) beweegpatroon opgeslagen.

Door de andere manier van bewegen komen bepaalde spieren meer op spanning te staan en worden andere spieren juist minder gebruikt. Een disfunctioneel patroon is geboren. Dit kan maanden, zelfs jaren goed gaan, maar uiteindelijk kan een spier gaan tegenstribbelen. Hierdoor kunt u pijnklachten ervaren en het gevoel krijgen dat u niet meer vrij kunt bewegen. NeuroKinetic Therapy is erop gericht om te bepalen welke spieren nu meer op spanning staan, de compensators, en welke inactief zijn.

Door het toepassen van NeuroKinetic Therapy kunnen klachten worden verholpen in de oorzaak, en niet zozeer in de symptomen. Zo kan er door middel van NKT spiertesten bijvoorbeeld naar boven komen dat uw kuitspier meer moet ontspannen en uw bilspier juist meer geactiveerd moet worden om uw lage rugklacht voorgoed op te lossen!

Voor welke klachten kan ik terecht?

U kunt voor vrijwel alle klachten terecht die het bewegen beperkt. Zo kunt u denken aan sportblessures, klachten door overbelasting, klachten na een ongeluk, ziekte maar ook kunt u moeite krijgen met bewegen doordat het lichaam ouder wordt. NeuroKinetic Therapy is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, u kunt direct bij ons terecht. De fysiotherapeut is geschoold om uw klachten dusdanig uit te vragen om te bepalen of u bij hem of haar aan het juiste adres bent. In sommige gevallen willen wij aanvullend een overleg met uw huisarts of specialist of raden wij aan om toch een bezoek aan uw huisarts te brengen voor een aanvullend/bevestigend onderzoek.

Wat voor behandelingen kan ik verwachten?

Als eenmaal is gevonden welke spieren ‘over actief’ zijn en welke ‘onder actief’ worden de gebruikelijke fysiotherapeutische behandelingen toegepast. Zo kan een strakke spier door middel van dry needling

worden losgemaakt, maar zijn er ook manuele technieken mogelijk. Het activeren van spieren wordt gedaan door bepaalde bewegingen te maken. Afhankelijk van uw doelstelling kan dit worden uitgebreid met gerichte oefentherapie.

Specialismen

Vraag en Afspraak

Vult u onderstaand formulier in voor uw vraag of aanmelding. FysioVogelzang probeert binnen één werkdag op uw bericht te reageren.

Verstuur