Meniscusblessure

@FysioVogelzang

Welkom bij FysioVogelzang. Een praktijk voor fysiotherapie boordevol bevlogen fysiotherapeuten.

Een meniscusblessure komt veel voor. We zien dit vooral bij sporters die veel moeten draaien. Daarom wordt een een meniscusblessure ook wel een voetbalknie genoemd.

Belangrijk

  • Elke knie heeft twee menisci. Een aan de binnen- en een aan de buitenkant van de knie.
  • De meniscus zorgt voor stabiliteit van de knie
  • Een meniscusblessure kan zorgen voor slotklachten van de knie
  • Heb je een je knie verdraaid? Dan kan een meniscusblessure ontstaan

“Een meniscusblessure kan onstaan tijdens sport maar ook door zwaar werk.”

De meniscus

De 2 menisci verdelen krachten die op de knie komen tijdens bewegen over de knie. Door de speciale vorm vergoten ze het dragende vlak van het kniegewricht en hebben daarbij ook een stabiliserende functie van de knie tijdens bewegingen zoals traplopen en sport.

Symptomen meniscusblessure

  • De pijn zit aan de zijkant van de knie. Bij buigen, traplopen en opstaan uit de stoel kan het pijnlijk zijn.
  • Een dikke knie komt vaak voor bij meniscusblessures. Doordat de knie dikker is kan de pijn toenemen.
  • Het kan zijn dat de meniscus ‘omslaat’ of een los stukje in de knie zweeft. Soms geeft dit een vervelende pijn en kan de knie op slot schieten. De knie kan dan niet worden bewogen. Dit hoeft niet direct na een trauma te komen maar kan ook later ontstaan.

Meniscusklachten

Meniscusproblemen in het kniegewricht komen veel voor. De binnen- en buitenmeniscus, die tussen de uiteinden van de gewrichtsoppervlakken zitten en daar zorgen voor een soepele beweging in het gewricht, kunnen beschadigd raken. Knieblessurse komen veel voor en de meniscus is vaak betrokken. Een blessure aan de meniscus kan op alle leeftijden voorkomen. Bij veel situaties gaat het om een acuut moment, bijvoorbeeld een ongeval op het sportveld of op het werk. Een blessure aan de meniscus ontstaat bij een grote kracht op de knie tijdens een draai beweging.

Op latere leeftijd kan de kwaliteit van de meniscus afnemen. Hierdoor zal de structuur minder elastisch worden en neemt de kans op een scheurtje toe.

Voetbalknie en meniscusblessure?

Omdat meniscusklachten veel voorkomen bij voetballers wordt een meniscusblessure ook wel een voetbalknie genoemd.

Meniscusoperatie?

Een meniscusblessure betekent niet automatisch dat een operatie noodzakelijk is.

De arts of fysiotherapeut onderzoekt jouw knie en beoordeeld daarbij de kniefunctie. Daarnaast kijken we naar symptomen.

  • Schiet je knie wel eens op slot?
  • Sport je veel? En wat doe je dan?
  • Wat is je leeftijd?
  • Hoelang heb je al klachten?

    Zo zijn er meerdere factoren die bepalen wat de beste vervolgstap is.

In veel gevallen volstaan juiste oefeningen door een van onze fysiotherapeuten. Het doel is om jouw knie zo snel ‘rustig’ te krijgen en de functie terug te winnen. Met de functie bedoelen we wat de knie moet kunnen om sport / werk/ studie te kunnen hervatten.

Bezoeken aan het ziekenhuis gaan altijd via de huisarts/specialist. De fysiotherapeut zal daarin meedenken en adviseren maar heeft hier geen beslissende rol in.

Verwijzing huisarts?

Om ons te bezoeken voor meniscusklachten heb je geen verwijzing nodig van je huisarts.

Bij acute blessures willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen om snel actie te kunnen ondernemen als dat nodig is.

Meniscus fysiotherapie bij FysioVogelzang

De fysiotherapeuten van FysioVogelzang hebben veel (zelf)ervaring met meniscusklachten en de behandeling hiervan. Nadat jouw knie goed is onderzocht, eventueel met echografie, bepalen we samen met jou welke stappen we ondernemen. We adviseren je en geven je een indicatie wat je kunt verwachten op het gebied van herstel.

Veel mensen kiezen er voor om samen met hun fysiotherapeut te werken in onze oefenzaal aan de Peizerweg. Daar maken we gebruik van moderne (kracht)apparatuur en stellen we oefeningen zo in dat jij (sport)specifiek bezig bent.

Zo nodig overleggen we met jouw huisarts of aanvullend onderzoek nodig is. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan een sportarts of orthopeed zijn.

Wil je je klachten eens bespreken met de fysio?

Maak gerust een afspraak om je klachten eens te bespreken met een van onze fysiotherapeuten. Ons team is gespecialiseerd in verschillende lichaamsregio’s en klachten. 

Samen kijken welke mogelijkheden er zijn?

Ons team met bevlogen fysio's staat voor je klaar!