Fysiotherapie bij

Lage rugpijn

de rug zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [rʏx] Verbuigingen:   rug|gen (meerv.) achterkant van je rompVoorbeeld:   `op je rug in de zon liggen`door je rug gaan  (plotseling hevige rugpijn krijgen)achter de rug  (voorbij)
 

Lage rugpijn fysiotherapie

Lage rugpijn. Ontzettend vervelend. Je lage rug noemen we ook wel de lumbale wervelkolom. We hebben het dan met name over de 5 lendenwervels. Om deze wervels liggen tal van spieren die ervoor zorgen dat je rechtop kan blijven staan en zitten. Daarnaast liggen er nog meer spieren, spieren die ervoor zorgen dat we kracht kunnen zetten bij dagelijkse activiteiten en sport. Tussen deze wervels en spieren lopen een aantal zenuwbanen die naar de buik, billen en benen lopen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aansturing van organen, gewrichten en spieren. 

Lage rugpijn komt ontzettend veel voor en gaat in veel gevallen ook snel weer over. Worden jouw klachten nu toch wel vervelend? Laat een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten eens meedenken om te kijken naar je lage rugpijn. We helpen je graag! 

Lage rugpijn? Wij helpen je!

Veel zitten in dezelfde positie is een groot risico om rugpijn te ontwikkelen. Zorg dat je voldoende van houding wisselt!
Pijn bij (hard)lopen? De rug moet draaien en stabiliseren. Laat je spieren en gewrichten eens beoordelen door jouw fysio in Groningen.
Het is belangrijk actief te blijven, ook al heb je last van je rug. Je rug is supersterk en gemaakt om druk en krachten te verdelen.

Lage rugpijn en fysiotherapie

Als je last hebt van je rug voel je vaak een milde tot zeer heftige pijn laag in je rug. De pijn kan uitstralen naar je bil of zelfs de benen. Dat wil lang niet altijd zeggen dat er sprake is van een hernia. Lage rugpijn kan langzaam opkomen maar meestal wordt het plotseling gevoeld. We adviseren je om zo goed als je kan toch in beweging te blijven, je kunt hierbij denken aan wandelen of fietsen. 

Lage rugpijn en sport

Veel sporters die met rugpijn te maken hebben zullen het wel herkennen: je bent bang dat je rug pijn gaat doen als je net lekker bezig bent. Deze gedachte kan het plezier in jouw sport flink verpesten. In onze oefenzaal kunnen we samen met jou kijken naar de specifieke bewegingen die jouw sport van je vraagt. Met tips en adviezen van de fysiotherapeut sta jij zo weer op het ijs, het veld of op de baan. 

Zitten, roken, alcohol, stress en je ademhaling

Deze factoren spelen een grote rol bij het ontwikkelen van lage rugpijn. Veel meer dan het maken van een ‘verkeerde’ beweging. Als je voor bijvoorbeeld je werk veel moet zitten en daardoor weinig van houding veranderd hebben de spieren de kans om stijf te worden, de doorbloeding zal afnemen wat voor een onaangenaam gevoel zorgt. Eigenlijk zegt je lijf: hey, zullen we even bewegen? 

Tegenwoordig zien we veel mensen ‘hoog’ in de ademhaling zitten. Dat wil zeggen dat we ademhalen door onze borstkast veel te bewegen maar dat de buik eigenlijk niet beweegt. Het middenrif, ook wel het diafragma, moet bij een inademing samentrekken. Door deze sammentrekking beweegt deze spier naar benede toe, richting je buik. Het diafragma trekt de longen mee naar beneden, en zo krijg je voldoende zuurstof binnen. Het diafragma zit vast aan onder andere je wervelkolom, ribben en een aantal spieren die in je lage rug zitten. Als je het middenrif dus te weinig aanspant door bijvoorbeeld stress zullen ook je wervelkolom en spieren minder soepel zijn. Zorg dus voor een rustige diepe ademhaling.

Wat doet de fysiotherapeut

We willen je eerst leren kennen. Wie ben je en wat vind je belangrijk? Wil jij een fitte opa of oma zijn of ben je het zat dat je je werk niet goed kan uitvoeren? Zijn er momenten dat je geen last hebt van je rug? 

We voeren ook een lichamelijk onderzoek uit. Daarbij beoordelen we verschillende structuren en functies van je lichaam. We willen vooral weten wat er niet aan de hand is. Vervolgens leggen we je uit wat jij het beste kunt gaan doen om zonder rugpijn door te kunnen! 

Aarzel njet om even te bellen, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts om een bezoek aan ons te brengen.

Hoe we je kunnen helpen met lage rugpijn

Jouw behandeling voor lage rugpijn wordt vergoed.

FysioVogelzang heeft met alle zorgverzekeraars een overeenkomst. Dat betekent dat jouw behandeling bij ons wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Je kunt dit nalezen in je polisvoorwaarden. Op onze praktijk kunnen wij dit ook voor je nakijken. 

Gerelateerde berichten

We helpen je graag

We denken graag met je mee hoe we jouw klachten zo goed mogelijk kunnen verhelpen. Neem gerust contact met ons op. Je kunt ook direct een afspraak inplannen via de online planner!

Kom met ons in contact.