pexels-photo-168872

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie Groningen

Met kinderfysiotherapie richt een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut zich op kinderen van 0 tot 18 jaar oud op hun ontwikkeling of problemen met bewegingsvaardigheden. U kunt hierbij denken aan praten, spelen, ontwikkelen van sociale vaardigheden, concentreren en het opdoen van zelfvertrouwen. Daarnaast draagt kinderfysiotherapie bij aan het ontwikkelen van de fijne motoriek zoals schrijven en veters strikken.

Een kinderfysiotherapeut heeft na het afstuderen als algemeen fysiotherapeut een 3-jarige post-HBO opleiding gevolgd om de titel kinderfysiotherapeut te mogen dragen.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

Soms verloopt de ontwikkeling van een kind niet zo vanzelfsprekend. Er kunnen problemen zijn in houdings- en bewegingsgevoel, evenwicht of bewegingscoördinatie. Ook kan een kind beperkingen ondervinden van een ziekte of last hebben van een blessure.

Kinderen kunnen moeite hebben om mee te komen op lichamelijk vlak, maar ook op sociaal-emotioneel gebied. Wanneer kinderen lichamelijk onhandig zijn, kunnen ze worden buitengesloten bij sport en spel.

De behandeling richt zich niet alleen op het kind maar ook op u als ouder/verzorger. U vervult een belangrijke rol in het traject zodat u uw kind zo goed mogelijk kan steunen in de ontwikkeling van nieuwe lichamelijke vaardigheden. De kinderfysiotherapeut helpt bij:

 • Kinderen die achterblijven bij leeftijdsgenootjes met sport, spel, rennen, zwemmen of schrijven.
 • Problemen in de fijne en grof motorische ontwikkeling
 • Een opvallende manier van lopen of rennen
 • Pijnklachten tijdens sporten of sportblessures
 • Groeipijnen
 • Hoofdpijnklachten
 • Ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, astma of hyperventilatie
 • Baby’s met een voorkeurshouding
 • Onrustige- en/of huilbaby’s
 • Kinderen met een aangeboren aandoening, zoals cerebrale spasticiteit, syndromen en bijvoorbeeld jeugdreuma
 • Het (terug)winnen van zelfvertrouwen

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, u kunt direct bij ons terecht. De kinderfysiotherapeut is geschoold om uw klachten dusdanig uit te vragen om te bepalen of uw kind bij haar aan het juiste adres bent. In sommige gevallen willen wij aanvullend een overleg met uw huisarts of specialist of raden wij aan om toch een bezoek aan uw huisarts te brengen voor een aanvullend/bevestigend onderzoek.

Wat kan ik verwachten?

Wij begrijpen dat het als ouder lastig kan zijn om uw kind toe te vertrouwen aan een zorgverlener. Daarom nodigen wij u ook altijd uit om bij het eerste bezoek maar ook bij andere bezoeken aanwezig te zijn. Zo kunt u samen met de kinderfysiotherapeut kijken naar oplossingen en weet u wat u ook zelf kunt doen om uw kind zo goed mogelijk te helpen. De kinderfysiotherapeut heeft hierin een begeleidende rol. Tijdens het eerste bezoek wil de kinderfysiotherapeut uw kind en u eerst leren kennen. Vanuit hier kan zal zij richting het onderzoek toewerken. Dit zal zij doen door vragen, indien mogelijk, aan uw kind maar ook aan u te stellen. In het onderzoek wat aansluitend zal plaatsvinden zal zij de klacht zo goed mogelijk in kaart brengen.

FysioVogelzang vindt het erg belangrijk dat uw kind zich vertrouwd voelt bij de kinderfysiotherapeut. Wij zijn ervan overtuigd dat er dan betere behandelresultaten behaald zullen worden.

Multidisciplinair team onder een dak

FysioVogelzang werkt direct samen met verschillende disciplines zoals de orthopedagoog en (klinisch)psycholoog. Mede daarom kunnen wij meerdere specialisaties inzetten om de behandeling van uw kind zo succesvol mogelijk te laten verlopen.

In het geval dat de kinderfysiotherapeut denkt dat uw kind het meest baat zal hebben bij een multidisciplinair traject zal dat ten alle tijden eerst met u worden besproken.

Bij FysioVogelzang werkt Maxime van Eijk als kinderfysiotherapeut. Wilt u een orienterend gesprek met haar ter kennismaken aanvragen? Vul dan het formulier aan de rechterkant van deze pagina zo volledig mogelijk in.

Vraag en Afspraak

Vult u onderstaand formulier in voor uw vraag of aanmelding. FysioVogelzang probeert binnen één werkdag op uw bericht te reageren.

Verstuur