Wij helpen u pijnvrij te bewegen

Een kennismaking die het verschil gaat maken

We vinden het erg belangrijk te weten wie u bent. We nemen dan ook graag de tijd om tijdens uw eerste bezoek aan de praktijk te weten te komen wat de persoon is achter de klacht. We zijn namelijk van mening dat we op die manier een beter en passend behandelplan voor u kunnen opstellen. Tijdens dit gesprek stellen we een aantal vragen om uw klacht zo goed mogelijk in kaart te brengen, dit helpt ons gericht onderzoek te kunnen doen.

Goed onderzoek

De informatie die we van u hebben gekregen geeft de fysiotherapeut een goede eerste indruk. In het lichamelijk onderzoek wat volgt zal de fysiotherapeut u vragen bepaalde bewegingen te maken waardoor vermoedens bevestigd of ontkracht kunnen worden. Indien nodig kijken we verder dan het betreffende lichaamsdeel. Het kan namelijk voorkomen dat een heupklacht zijn bron in de rug heeft zitten. Een langdurige elleboogklacht kan in stand worden gehouden door de functie van het schoudergewricht.

We kunnen gebruik maken van aanvullend echografisch onderzoek. Hiermee kunnen we in het lichaam kijken en zien of een structuur beschadigd of geïrriteerd is en daardoor voor uw klachten zorgt.

persoonlijk begeleiding
behandelplan maken

Behandelplan

De bevindingen uit het onderzoek zullen met u worden besproken en waar nodig toegelicht. We gebruiken hier een klassiek tekenbord voor maar ook 3D-animaties. We vinden het namelijk erg belangrijk dat u begrijpt wat er aan de hand is. Vervolgens bespreken we uw doelen en wensen. Daarop proberen wij een zo passend mogelijk behandelplan te koppelen.

Op naar uw doel

Zonder pijn uw jas weer kunnen aantrekken of weer kunnen meedoen aan uw eigen sport. U wilt zonder pijn of bewegingsbeperking verder kunnen met de dingen die u het liefst doet. In de praktijk bieden wij verschillende behandelingen aan om uw doel te behalen. U kunt denken aan dry needling, oefentherapie en beter laten bewegen van uw gewrichten.

Altijd met elkaar in contact

Tijdens maar ook na uw behandeltraject bij FysioVogelzang staan we voor u klaar. We kunnen ons voorstellen dat u zo nu en dan vragen heeft waarmee u snel met uw behandelend fysiotherapeut wil overleggen. Via verschillende kanalen zijn wij goed bereikbaar.

We helpen u graag!

We helpen u graag

De fysiotherapeut is de expert in het behandelen van problemen die zich voordoen bij bewegen. Lees hier wat wij voor u kunnen doen!

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt erg veel voor. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om spierspanningshoofdpijn. Hoofdpijn wat wordt veroorzaakt door een verhoogde spierspanning van de spieren op het hoofd en in de nekregio. De verhoogde spierspanning kan pijn op het hoofd veroorzaken, vaak heeft dit een bepaald patroon. Deze klachten zijn goed door de fysiotherapeut te behandelen. Andere vormen van hoofdpijn zijn cervicogene hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn maar ook hoofdpijn door medicijnen. Het stellen van een diagnose kan soms lastig zijn. Het kan helpen om een dagboek bij te houden waarin u noteert op welk moment u hoofdpijn ervaart en of deze te lokaliseren is. Neem bij ernstige, continue hoofdpijn altijd contact op met uw (huis)arts of specialist.

Nek

Nekpijn is de meest voorkomende klacht in de behandelkamer. Vrijwel iedereen ervaart wel eens klachten aan zijn of haar nek. In de meeste gevallen is dit onschuldig en is er geen schade in en rond de nek waarneembaar. In veel gevallen gaat nekpijn vanzelf weer over zonder dat daar iets voor hoeft te gebeuren. Toch kan het zo zijn dat uw lichaam hulp nodig heeft. De fysiotherapeut kan u helpen de nek vrijer te laten bewegen en er voor te zorgen dat spieren rond de nekwervels worden aangesterkt. Daarnaast kunnen spieren die een verhoogde spanning hebben worden behandeld. In vrijwel alle gevallen geldt: blijf zo goed als het met uw nek bewegen. Ook een wandeling helpt goed tegen een stijve/pijnlijke nek. Nekklachten zijn goed te behandelen, meestal zijn er niet veel behandelingen nodig.

Schouder

De schouder is een ontzettend beweeglijk en complex gewricht. Het niet meer goed kunnen heffen van de arm of stralende pijn richting de bovenarm kan ontzettend vervelend zijn en belemmeren in het dagelijks leven. Klachten aan de schouder kunnen veel oorzaken hebben. Bij het onderzoek naar de schouder wordt niet alleen het schoudergewricht bekeken maar ook de rol van het schouderblad, de wervelkolom en elleboog worden bekeken. Fysiotherapie voor de schouder gaat vrijwel altijd gepaard met gerichte oefeningen die u met de fysiotherapeut bespreekt. Verder beheert de fysiotherapeut technieken om uw schouder soepeler te laten bewegen.

Klachten die veel voorkomen:

 • Subacromiaal pijn syndroom (SAPS)
 • Tendinopathie supraspinatuspees
 • Scapulaire dyskinesie
 • Kraakbeen schade (labrum)
 • Spierscheuring

Elleboog

De meest bekende elleboog klacht is de tenniselleboog. De meeste mensen met een tenniselleboogklacht hebben nog nooit een racket vastgehouden. Een tenniselleboog kenmerkt zich door pijn aan de buitenzijde van het gewricht. Klachten aan de binnenzijde van de elleboog worden vaak als golferselleboog bestempeld. Toch is het goed om niet te snel een label te plakken maar goed onderzoek te doen. De fysiotherapeut kan bepalen of er sprake is van vergrootte bewegelijkheid van bijvoorbeeld de stabiliserende gewrichtsbanden. De behandeling wordt bepaald door goed onderzoek te doen. Bij twijfel over de juiste fysiotherapeutische diagnose zetten wij echografie in. Met echografie voor elleboogklachten kunnen wij in het gewricht kijken en de spieren en banden beoordelen op hun kwaliteit. Mogelijke afwijkingen kunnen dan specifieker worden behandeld.

Veel voorkomende klachten:

 • Tenniselleboog
 • Golferselleboog
 • Instabiliteit van de elleboog
 • Studentenelleboog (bursitis olecrani)

Pols en Hand

Pols- en handklachten kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een val of overbelasting. Nu we steeds vaker achter telefoon, laptop en tablet zitten is er een toename van klachten in deze regio. Klachten van overbelasting van de pols kunnen zich uiten in pijn, krachtafname en tintelingen. Een bewegingsbeperking kan worden veroorzaakt door een afname van soepelheid in de handwortelbeentjes. Ook artrose en reumatoïde artritis kunnen voorkomen in en rondom de gewichten rond de hand en pols.

Rug

Over rugpijn wordt veel geschreven en gezegd. Iedereen ervaart wel eens rugklachten in zijn of haar leven. Gelukkig gaan klachten vaak weer over en heeft het geen ernstige oorzaak. In sommige gevallen is er sprake van een hernia of vernauwing van de wervelkolom wat soms gepaard kan gaan met uitstraling naar de bil en een been. De fysiotherapeut kan helpen door oefeningen met u te doen waardoor spieren sterker worden en hierdoor de druk van uw rug halen. Daarnaast kan de fysiotherapeut dit ondersteunen met technieken die uw rug en bekken soepeler laten bewegen.

Heup en bil

Pijn aan zijkant van de heup bij bijvoorbeeld wandelen of hardlopen kan duiden op problemen rond de aanhechting van de spieren op het bovenbeen. Gewrichtsklachten zoals artrose of zelfs een beknelling in het heupgewricht zelf kunnen vervelende klachten geven. Met name in sportieve activiteiten kunnen heupklachten de overhand krijgen waardoor u niet meer kunt doen wat u graag zou willen doen. Heupklachten kunnen opstaan bij over- of onderbelasting, een val of stoot maar ook door eerdere klachten aan bijvoorbeeld de rug, knie en of voet.

Klachten die veel voorkomen:

 • Piriformis syndroom
 • Trochantor major pijnsyndroom
 • Verhoogde spierspanning gluteus medius en minimus
 • Artrose
 • Femoral Accetebulair Impingement

Knie

Pijnlijke knie door overbelasting of een verkeerde beweging gemaakt? De knie is een bijzonder gewricht door de vele structuren die zijn betrokken in en rond het gewricht. De beide menisci (meniscus) zorgen voor schokdemping, stabiliteit en smering van het gewricht. De voorste en achterste kruisbanden zorgen evenzo voor stabiliteit. Problemen aan deze structuren dienen goed onderzocht te worden. Pijn aan de voorzijde van de knie is de meest voorkomende klacht van de knie. De knieschijf is ontzettend belangrijk bij het geven van kracht in het been. Als de knieschijf niet goed kan bewegen kunnen er snel klachten ontstaan. Ook pijn onder of net boven de knieschijf is een veelvoorkomend probleem. Er kan sprake zijn van een peesirritatie of vulling van de slijmbeurzen. Pijn aan de achterzijde kan worden veroorzaakt door een bakerse cyste of irritatie van de hamstring- of kuitpezen. Net als bij andere gewrichten kan de fysiotherapeut een echo maken van veel structuren rond de knie. Hierdoor kan worden bepaald of bepaalde structuren betrokken zijn bij het veroorzaken van uw klachten.

Klachten die veel voorkomen:

 • Tendinopathie patellapees
 • Patella-femorale klachten
 • Binnen of buitenste knieband letsel
 • Voorste of achterste kruisband letsel
 • Bakerse cyste
 • Hamstringklachten

Enkel en voet

Hielspoor of heeft u uw enkel verzwikt? De voet is onze eerste schokdemper tijdens het lopen, rennen en springen. De voet heeft erg veel banden, spieren en botten om zoveel mogelijk stabiliteit te kunnen bieden. Voor goede diagnostiek kan de fysiotherapeut een echografische opname maken om te bepalen welke structuren er betrokken zijn die voor klachten kunnen zorgen.

Klachten die veel voorkomen:

 • Achillespeesklachten
 • Hielpijn
 • Hielspoor
 • Plantaire fasciopathie
 • Enkel verzwikking
 • Severs Disease (veel voorkomend bij jonge mensen)

Chronische aandoening

Het hebben van een chronische aandoening kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Het kan zijn dat u afhankelijk bent van anderen. Bij veel aandoeningen kan de fysiotherapeut met u meedenken en begeleiden om zo optimaal mogelijk te kunnen blijven bewegen. U kunt hierbij denken aan het geven van advies om dagelijkse handelingen gemakkelijker uit te kunnen voeren maar ook zorg dragen voor soepele spieren en gewrichten. Bij een chronische aandoening staan wij in nauw contact met uw behandelend arts(en). In veel gevallen wordt chronische zorg vergoed door uw zorgverzekeraar, maar niet altijd. Wij kunnen samen met u inzien of uw fysiotherapeutische zorg wordt vergoed. Voor behandeling van een chronische aandoening heeft u een verwijzing van uw behandelend (huis)arts nodig.

Heeft u een vraag?

Wilt u weten wat FysioVogelzang voor u kan betekenen in uw situatie? Neem gerust contact op. We staan u graag te woord.

 

Verstuur bericht!