Scoor bij Fc Diabetes met plezier en bewegen tegen een betere gezondheid.

Fc Diabetes is een voetbalteam voor 55-plussers die voetbal gebruiken als medicijn tegen hun diabetes mellitus type 2. Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt er iedere week gevoetbald. Het doel is om plezier te hebben in bewegen, een betere gezondheid te ontwikkelen onder sociale omstandigheden.

Het draait om het plezier. Voetbal is het medicijn, gezondheid het doel.

- Iedereen ouder dan 55 jaar is welkom, met of zonder voetbal ervaring

- Start onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut

- Op individueel niveau samen met een groep werken aan jouw gezondheid om diabetes onder controle te krijgen.
BEWEGEN IS GEZOND
Verminder het risico op complicaties

Fc Diabetes is een beweegprogramma wat gebaseerd iso p vele wetenschappelijke studies. Bewegen is voor iedereen noodzakelijk. Bij chronische ziekten is goed bewegen op de juiste intensiteit erg belangrijk. De fysiotherapeut helpt je hier bij. Door voorafgaand aan deelname te onderzoeken welke intensiteit het beste bij jou past weet je zeker dat er positieve gezondheidseffecten zullen plaatsvinden na een periode van activiteit. Bij chronische ziekten als diabetes type 2 is het van groot belang om een actieve leefstijl te hebben. Dit verkleint het risico op complicaties waardoor de kwaliteit van leven achteruit gaat. 

Verbeter je gezondheid

Dit beweegprogramma is wetenschappelijk onderbouwd. Het spelen van voetbal draagt bij aan een gezonde leefstijl en heeft positieve effecten op diabetes.

Betaalbaar en vergoed

Het programma is nog in ontwikkeling. Ons doel is dat iedereen kan meedoen en daarom gaan wij in gesprek met verschillende partijen zodat de kosten laag blijven.

Iedereen kan meedoen

Het programma is zo ontwikkelt dat iedereen kan meespelen bij PhysiPlay. We passen de oefenvormen en regels zo aan dat iedereen kan meedoen.

Frequente meetmomenten

In samenwerking met alle betrokken zorgverleners monitoren wij de effecten van het beweegprogramma. Deze resultaten worden besproken en ingezet voor de toekomst.

SCOREN TEGEN DIABETES
Diabetes onder controle? Wij geven een voorzetje!

Wellicht ben je opa of oma, heb je een drukke baan of een grote tuin. Onze dagelijkse bezigheden vragen energie. Naarmate we ouder worden merken we dat het lichaam niet zo sterk en vitaal meer is als in onze twintiger-jaren. Het staat als een paal boven water dat bewegen ervoor zorgt om gezond en vitaal te blijven. Voetbal heeft zoveel positieve effecten dat het ervoor zorgt dat je bij 2 keer per week spelen een stuk fitter wordt. De kans op dalende bloedwaarden wordt groot, de spiermassa neemt toe wat zorgt voor meer kracht en uithoudingsvermogen. Wil jij graag twee keer per week voetballen als medicijn tegen jouw diabetes? Zet de aanval in en meld je aan! 

voetbal als medicijn

Samenwerking met 
Fc Groningen

In mei 2020 kreeg Gijsbert te horen dat zijn plan om voetbal in te zetten als medicijn tegen diabetes is genomineerd voor de Sociale Ondernemers Challenge Groningen. Het plan wordt deels gefinancierd door de gemeente Groningen en inmiddels heeft ook Fc Groningen laten weten dat vanuit de medische staf een coach klaarstaat om het plan in de praktijk te brengen.

Waar staan we in het project?

PhysiPlay is een beweegprogramma van FysioVogelzang. PhysiPlay ontwikkelt voor 55+ers met diabetes een veilig en wetenschappelijk programma waarbij positieve gezondheidseffecten behaald kunnen worden. We gebruiken voetbal als medicijn, met als doel de bloedsuiker te verlagen zodat in het meest positieve geval geen medicijnen meer nodig zijn.

Nee. Ons doel is om plezier in bewegen te ervaren. Voetbal is wereldwijd de meest beoefende sport. De begeleidende fysiotherapeut heeft aanvullende scholing gevolgd om mensen met chronische ziekten te begeleiden. Daarnaast heeft de fysiotherapeut ruime ervaring in het spelen in en trainen van voetbalteams. Hoewel iedereen beter zal worden in het spelen van voetbal is dat niet het doel van dit programma.

Bij PhysiPlay wordt je uitgedaagd te rennen. Wat bij walking football niet is toegestaan. Juist het versnellen en afremmen zorgt voor een stimulatie van de spieren en heeft dan ook hogere gezondheidseffecten dan als er niet gerend mag worden. De warming up bij PhysiPlay bestaat uit een door de FIFA ontwikkeld stappenplan waarbij we zeker worden dat alle spieren en gewrichten soepel en warm zijn om aan de training te starten.

Op dit moment worden veel mensen met diabetes geadviseerd een actiever leven te leven. Een grote groep mensen kan bij de fysiotherapeut terecht voor een beweegprogramma wat veelal wordt uitgevoerd in de oefenzaal. Onze ervaring is dat dit snel uitmondt in een standaard rondje wat kan voelen als een verplichting. We weten allemaal dat samen sporten en in de buitenlucht meer positieve effecten meebrengt dan individueel trainen. Ook het spelelement wat terugkomt zorgt ervoor dat iedereen net dat stapje extra zet wat in een oefenzaal niet altijd gedaan wordt. 

PhysiPlay – Fc Diabetes.com is op dit moment nog vol in ontwikkeling. Teksten die op deze pagina vermeld worden kunnen continue aangepast worden. Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op.