Scapulaire Dyskinesie – FysioVogelzang Groningen

Eén van de mogelijke problemen van schouderklachten is een verstoord scapulothorocaal ritme ook wel scapulaire dyskinesie genoemd. Dit houdt in dat één of beide schouderbladen niet goed meebewegen of niet in de juiste stand staan. De schouderbladen zijn bij veel verschillende bewegingen betrokken waardoor er een grote diversiteit is aan klachten aan de schouder waarbij het schouderblad betrokken is. Met name bij het bewegen van de arm moet het schouderblad meebewegen. Vaak is dyskinesie van het scapula de oorzaak van het moeilijk zijwaarts kunnen heffen van de arm.

Vaak ligt dat aan een verminderde coordinatie tussen de aangrensende spieren. Deze spieren moeten op het juiste moment aanspannen om voor een soepele beweging te zorgen.

We kennen verschillende vormen van scapulaire dyskinesie

De verschillende vormen van scapulaire dyskinesie hebben ieder hun eigen kenmerken.

  • Tipping: de onderste schouderbladpunt steekt uit
  • Winging: de binnenste schouderbladrand steekt uit
  • Shrugging: het optrekken van de schouderbladen
  • Symmetrisch patroon: hierbij bewegen de schouderbladen symmetrisch

Scapulaire dyskinesie is goed te behandelen. In eerste instantie zal de fysiotherapeut met u de oorzaak proberen te achterhalen. Nadat dit bepaald is worden behandelmogelijken met u  besproken.

Maak Afspraak

Schouderklachten

Vraag en Afspraak

Vult u onderstaand formulier in voor uw vraag of aanmelding. FysioVogelzang probeert binnen één werkdag op uw bericht te reageren.

Verstuur