Wat is Dry Needling?

Dry needling is een steeds bekender wordende behandelmethode die veel wordt toegepast binnen de fysiotherapie. De fysiotherapeut behandelt triggerpoints in de spier met droge naalden. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling moet niet worden verward met acupunctuur. Dry needling gaat uit van Westerse anatomische en neurofysiologische principes. Door middel van de naald wordt het bewegingsapparaat beïnvloed doormiddel van kortdurende stimulatie van deze triggerpoints in de betreffende spier, waardoor triggerpoint inactief worden.

Wat kan ik verwachten tijdens een behandeling?

Het inbrengen van de naald is vaak gevoelloos. Door het aanprikken van de triggerpoint wordt een aanspanreflex opgewekt die door de mensen vaak wordt omschreven als een elektrisch schokje. Afhankelijk van de hoeveelheid spanning inde spier wordt de mate en intensiteit van de schokjes bepaald. Direct na de behandeling en tot ongeveer twee dagen daarna kan de spier stijf en moe aanvoelen. Dry needling is een veilige, westerse behandelmethode. Enkele bijwerkingen die kunnen onstaan zijn een blauwe plek, tintelingen, zweten, een vermoeid gevoel of misselijkheid. Al deze bijwerkingen zijn niet gevaarlijk. De behandelend fysiotherapeut is geschoold om met deze situaties om te gaan.

Alleen dry needling?

Na de dry needling behandeling is het van belang om oorzaak van de triggerpoints te behandelen. Een eventueel verkeerd bewegingspatroon waardoor triggerpoints ontstaan zal doorbroken moeten worden. Daarbij zullen verschillende spieren goed moet leren samenwerken. Bij een goede samenwerking worden spieren op een juiste manier belast en krijgt het ook de tijd om te rusten. Door middel van houdingscorrectie en een oefenprogramma met daarin de juiste spierversterkende oefeningen helpt uw fysiotherapeut u om klachten in de toekomst te voorkomen. Een behandeling bij FysioVogelzang zal nooit alleen bestaan uit dry needling.

Dry needling wordt bij FysioVogelzangt uitgevoerd door Dry needling gecertificeerd fysiotherapeut Gijsbert Vogelzang.

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie